Yıldırım İlçe Sağlık Müdürlüğü, 1 No'lu Sağlıklı Hayat Merkezi'nde sigarayı bırakma polikliniğine giden danışanlara başarı sertifikaları sunarak destek veriyor. Programlarında merkezin uzman desteğiyle sigarayı bırakan danışanlar, deneyimlerini ve yeni hayatlarındaki değişiklikleri paylaşma fırsatı buluyor. Bu programdan faydalanan 43 yaşındaki Erkan Sever, sigara bağımlılığından kurtulma sürecini ve yaşadığı dönüşümü katılımcılarla paylaştı.

"16-17 AYDIR SİGARA İÇMİYORUM"

Poliklinik tedavisiyle yaşadığı değişim hakkında konuşan Sever, "Sigarayı bırakmak aklımda vardı, ancak bu sadece düşüncelerle olmadı. Yıllarca günde 2-3 paket sigara içmem sonucunda sağlığım bozuldu, damarlarım tıkandı ve ciddi bir kalp krizi geçirdim. Yoğun bakım sürecinin ardından sigarayı bırakma kararı aldım. İlk adımım, 171'i arayarak merkezdeki sigara bırakma polikliniğinden destek almaktı. Doktorumla ilaç ve psikolojik desteği içeren bir tedavi başlattık. Şimdi ise 16-17 aydır sigara içmiyorum."

DSÖ'den 'Hastalık X' uyarısı DSÖ'den 'Hastalık X' uyarısı

Sigara bağımlılığını bıraktı. Sigara bağımlılığını nasıl bıraktı1

"NEFES ALMAM, KOŞMAM, KONUŞMAM DEĞİŞTİ"

Sigarayı bıraktıktan sonra yaşadığı değişikliklerden bahseden Sever, "Nefes alışım, koşma ve konuşma tarzım değişti. Ağız kokusu sorunu da ortadan kalktı. Çocuklarım bu değişimi görüyor ve daha mutlu olduklarını söylüyorlar. Sigarayı bırakmak aslında o kadar da zor değil, tek şart istemek. Ben bırakabildiysem herkes bırakabilir çünkü ciddi bir içiciydim. Bundan sonra asla içmeyeceğim, gençlere de sigara içmemeleri konusunda ısrarla tavsiye ediyorum" dedi.

Poliklinik sorumlusu Dr. Azize Selçuk Çelebi, sigarayı bırakmak isteyenlere hem psikolojik destek verdiklerini hem de ilaçlı tedavi uyguladıklarını belirtti.

Genelde sigarayı bırakmak isteyenlerin istekli olduğunu ancak adım atmada çekingenlik yaşadıklarını belirten Çelebi, "Sigara kullanıcıları kendilerine inansınlar, biraz çaba ve bizim desteğimizle sonuca ulaşabilirler" dedi.

Programa, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Tayfun Alperen Esgin, İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ferhat Ekinci ve sağlık çalışanları katıldı.

Editör: Yağmur Sezgin