Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ödediği yaşlılık maaşı, asgari ücretin etkilediği kalemlerden sadece biri. Ocak ayındaki artışlarla birlikte 65 yaş aylığı ne kadar olacağı merak ediliyor! Bu ödemenin yanı sıra, 2024 yaşlılık maaşı başvuru şartları ve başvuru ekranı da önem taşıyor.

YAŞLILIK AYLIĞINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR, ŞARTLAR NELER?

65 yaş aylığı; 65 yaşını geçmiş, nafaka bağlanamayacak durumda olan, sürekli bakımı yapılmayan veya yaptırılmayan, sosyal güvenlik kurumlarından gelir veya aylık almayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan Türk vatandaşlarına sağlanır. Ayrıca, kişinin ve eşinin aynı evde yaşaması veya yaşamaması durumları da dikkate alınır.

2-8

65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL, NEREDEN YAPILIR?

65 yaş ve üstündeki bireylerin aylık başvuruları genellikle ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılır. Ayrıca, e-Devlet üzerinden de başvuru imkânı bulunmaktadır.

Maaş bağlama süreci şu şekilde işler:

  • Vatandaşlar, başvuru evraklarını Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden temin ederler.
  • İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri toplanır.
  • Toplanan belgeler, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) - Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'ne teslim edilir.
  • SGK, aldığı belgeleri inceler ve kişinin yaşlılık maaşı alıp almayacağına dair bir karar verir.

YAŞLILIK MAAŞI BAŞVURU EKRANI E-DEVLET

2024 yılsonu enflasyon ve dolar beklentileri yükseldi 2024 yılsonu enflasyon ve dolar beklentileri yükseldi

2024 YILI YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLDU?

2024'te yapılan asgari ücret zammının ardından 65 yaş aylığına da artış oldu. 1 Ocak 2024'ten itibaren en düşük 65 yaş aylığı 3 bin 993 TL seviyesine yükselecek.

65 YAŞ AYLIĞI MAAŞI NE ZAMAN YATIYOR?

Yaşlılık aylığı ödemeleri her ayın ilk haftası gerçekleştirilir. İlk ödeme Ziraat Bankası şubeleri tarafından, sonraki ödemeler ise PTT şubeleri aracılığıyla yapılır. Bu ödemeler üçer aylık dönemlerde Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında gerçekleşir.

Editör: Yağmur Sezgin