Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi

BAĞKUR emekli primi düştü mü, kaç? BAĞKUR prim gün sayısı 7200 oldu mu? Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BAĞKUR EMEKLİ PRİMİ DÜŞTÜ MÜ, KAÇ? BAĞKUR PRİM GÜN SAYISI 7200 OLDU MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, daha önce başlatılan çalışmalarla ilgili olarak, Bağ-Kur emekli prim gün sayısının 9 binden 7200'e düşürülmesine dair seçim vaadinin gerçekleştirileceğini belirtti. Bakan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Onu Orta Vadeli Planda hayata geçireceğiz. Onda sıkıntı yok. O söz mutlaka yerine gelecek ama bütçe disiplininden de çok uzaklaşmamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

EYT düzenlemesi çerçevesinde, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanların emekli olabileceği belirtildi. Emeklilik için işe başlama tarihine göre değişen prim günü şartlarına sahip olmak gerekiyor. 7 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren kadınlar için 5000 ile 5 bin 975 gün arasında, erkekler için ise 7 Eylül 1997 tarihinden önce işe girenler için 5400 gün prim şartı öne çıkıyor.

Bağ-Kur'lu kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar ise 9000 prim günü tamamladıklarında yaş şartı aranmadan emekli olabiliyor. Ayrıca, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı'na bağlı memurlar için de kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar ise 9000 prim günü tamamladıklarında emeklilik hakkı elde ediyor. Bu düzenlemeler, emeklilik süreçlerini etkileyen önemli değişiklikleri içermektedir.

Editör: Haber Merkezi