Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2028'e kadar uygulanacak hayvancılık yol haritasını duyurarak, bu çerçevede hayvan ithalatında yeni uygulamalara geçileceğini açıkladı. Bakan Yumaklı, hayvan ithalatının bundan böyle özel sektör yerine devlet tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

"AL-SAT YAPARAK FİYAT YÜKSELTİLEMEYECEK"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılık sektöründe uygulanacak 2028'e kadar olan yol haritasını duyurarak, hayvan ithalatına dair önemli değişiklikleri açıkladı. Yumaklı, bundan böyle hayvan ithalatının özel sektör yerine devlet tarafından gerçekleştirileceğini belirtti. Et ve Süt Kurumu ile birliklerin taleplerini değerlendirerek uygun gördükleri kadar hayvanı seçerek getireceklerini ifade etti.

Beklenen oldu KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi Beklenen oldu KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Bakan Yumaklı, hayvan ithalatındaki bu değişikliğin sektördeki iç piyasa dengesini koruma amacını taşıdığını belirterek, "Özel sektör ithal ettiği hayvanı bazen kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Fiyat oluşumunu bekliyor." şeklinde konuştu. Yeni sistemle birlikte devletin, ithal edilen hayvanların aşılarını yaparak garantörlük sağlayacağını, ayrıca bu hayvanların 4 ay boyunca satılamayacağını belirtti. Bu uygulamanın, al-sat yaparak fiyat yükseltmeye yönelik spekülatif faaliyetleri önlemeye yönelik olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, hayvan ithalatının devlet tarafından yapılmasının yanı sıra kaliteyi artırmak adına az miktarda alım yapılacağını ve nihai hedefin hayvan ithalatını tamamen bitirebilmek olduğunu ifade etti. Bu adımların, hayvancılık sektöründe istikrarı artırmayı ve çiftçilerin güvenilir bir pazar ortamına sahip olmalarını sağlamayı hedeflediği belirtildi.

Editör: Yağmur Sezgin