Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu'na katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar arasında şunlar yer aldı:

"İhracatta kırdığımız bu rekoru çok kıymetli görüyoruz. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonumuz asgari ücret görüşmelerinde de yapıcı bir tavır sergiledi. Ülkemiz şartları dikkate alınarak rasyonel bir çerçevede yürütüldü.

17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücretin çalışanlarla birlikte tüm işverenlerimize de hayırlı olmasını diliyorum. Asgari ücretle çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutmuş olduk. Asgari ücretten gelir ve damga vergilerini kaldırmıştık. Sigorta prim desteğini 500 liradan 700 liraya çıkararak elimizi taşın altına koyduğumuzu gösterdik."

"KATMA DEĞERDEN 85 MİLYON YARARLANACAK"

Türkiye ekonomisinin büyümesiyle birlikte elde edilen katma değerden 85 milyon vatandaşın tamamının yararlanacağını belirten yetkililer, ülkenin küresel riskleri başarıyla üstlenecek kapasitede olduğuna vurgu yaptılar. Türkiye'nin güçlenme çabalarının zaferle sonuçlanacağını ifade eden yetkililer, öncelikli kriterin Türkiye'ye ve millete hizmet olduğunu belirttiler. Türkiye için çalışan, hayal kuran ve ekonominin gelişmesine katkı sağlayan herkesin önemine dikkat çeken yetkililer, ülkenin refahına zarar verecek herhangi bir yaklaşımı kabul etmeyeceklerini vurguladılar.

"MİLLİ BEKAMIZA YÖNELİK SALDIRILAR ARTTI"

Son dönemde milli birlik ve beraberliğe yönelik saldırıların arttığını gözlemliyoruz. Bu saldırıların temel sebebinin Filistin davasındaki kararlı duruşumuz olduğunu belirtiyoruz. Milli İstihbarat Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye düşmanlarına karşı güçlü bir mücadele veriyor. Tam bağımsız Türkiye idealimiz, adım adım gerçeğe dönüşüyor. Geçmişteki Türkiye'ye alışkın olanlar bu değişime karşı çıkabilirler, ancak kalemizi düşürmeyeceğiz. Toksik tartışmalardan uzaklaşmalı ve birlik olmalıyız. Kutuplaşmayı körükleyenler milletimizin çıkarlarını düşünmüyor olabilirler. Sahte gündemlere harcayacak vaktimiz yok, 85 milyon olarak Türkiye Yüzyılı için güç birliği yapmalıyız.

"EKONOMİ YÖNETİMİNE GÜVENİMİZ TAM"

Ekonomi yönetimine duyduğumuz güveni bir kez daha teyit ediyoruz. Alınan kararların, risklere rağmen, ekonomide olumlu etkilerini görmeye başladık. Son 6 ayda sermaye girişi hız kazandı, rezervlerimiz güçlendi ve ani kur hareketleri azaldı. Finansman koşulları iyileşti. Merkez Bankamızın rezervi tarihin en yüksek seviyesine ulaşarak 143,5 milyar dolara yükseldi. Bu olumlu gelişmeler, ekonominin sağlam temeller üzerine inşa edildiğini göstermektedir.

ENFLASYON MESAJI

Enflasyon sorununu çözmek için kararlı bir şekilde çalışıyoruz. Çekirdek ve manşet enflasyondaki düşüş eğilimi, orta vadeli programımızla uyumlu bir şekilde seyretmektedir. Enflasyondaki düşüşün yılın ikinci yarısında daha belirgin hale gelmesini bekliyoruz. Önümüzdeki yıl, bu açıdan herkesi şaşırtacak olumlu gelişmelere sahne olabilir.

CARİ AÇIKTA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Bu yıl cari açığı %4, gelecek yıl %3 ve bir sonraki yıl %2 seviyesine çekmeye kararlıyız. Mali disiplinden taviz vermeden, Merkez Bankamızın izlediği politikalarla birlikte finansman maliyetinin arttığını gözlemliyoruz. Daha düşük maliyetli finansman imkanları oluşturma çabası içindeyiz. Yatırım taahhütlü avans kredileri, bu çabalarımızdan biridir.

Erzincan'da maden felaketi! Erzincan'da maden felaketi!

İstanbul şu anda eski güzel günlerine dönmek istiyor. Bizim mottomuz "Yeniden İstanbul". Buna mecburuz. İstanbul'u yeniden inşa ve ihya etmeye kararlıyız. Yeniden İstanbul'u inşa ve ihya ederek yolumuza devam edeceğiz.

Editör: Yağmur Sezgin