Dün yükseliş eğiliminde ilerleyen dolar/TL, günü yüzde 0,16'lık bir artışla 29,9245 seviyesinden tamamladı. Yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,2'lik bir yükselişle 29,9750 seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 artışla 32,7880 seviyesinden, sterlin/TL ise yüzde 0,2 primle 38,1240 seviyesinden satılıyor.

DOLAR 30 LİRAYA YAKLAŞTI

Analistler, yarın ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde yatırımcıların temkinli davrandığını belirterek, enflasyon verilerinin varlık fiyatları üzerinde oynaklığı artırmasının beklendiğini ifade etti.

Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadelede sona yaklaştığına yönelik öngörüler bir süredir varlık fiyatları üzerinde etkili olmuş olsa da, geçen hafta Avrupa'da açıklanan veriler enflasyon endişelerinin yeniden güç kazanmasına neden oldu.

Aralık ayında, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) martta faiz indirimlerine başlayacağına dair güçlü öngörülere rağmen, yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesinde faiz indirimi olasılığının sınırlı şekilde yüzde 67 seviyesine gerilediği gözlemlendi.

Öte yandan, bugün Türkiye'de kasım ayına ilişkin açıklanan verilere göre işsizlik oranı yüzde 9 olarak kaydedilirken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 oranında artış gösterdi.

Bugün yurt içinde veri gündemi sakin olup, yurt dışında ise ABD'de toptan eşya stokları verilerinin izleneceğini belirten analistler, dolar endeksinin teknik açıdan 101 ve 100 puan seviyelerini destek, 103 ve 104 puan seviyelerini ise direnç olarak gösterdi.

GRAM ALTIN YATAY SEYİRDE

Altının gramı, güne yükselişle başladıktan sonra 1954 lira seviyesinde işlem görüyor. Dünkü altının ons fiyatındaki artışa paralel olarak değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,26'lık bir yükselişle 1952 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 10.20 itibarıyla yüzde 0,1'lik bir artışla 1954 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 3 bin 270 liradan, cumhuriyet altını ise 13 bin 330 liradan satılıyor.

Analistler, ABD'de yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesi yatırımcıların temkinli hareket ettiğini belirtti. Enflasyonun seyrine ilişkin belirsizliklerin emtia fiyatları üzerinde etkili olduğunu ifade ettiler.

Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadelede sona yaklaştığı beklentileri, bir süredir varlık fiyatları üzerinde etkili olmuş olsa da, geçen hafta Avrupa'da açıklanan veriler enflasyon endişelerinin yeniden güç kazanmasına neden oldu.

Aile gençlik fonu başvuru tarihi ne zaman? Faizsiz kredi detayları Aile gençlik fonu başvuru tarihi ne zaman? Faizsiz kredi detayları

Aralık ayında, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) martta faiz indirimine başlayacağı beklentileri oldukça güçlendi. Ancak, yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesinde faiz indirimi ihtimali sınırlı şekilde gerileyerek yüzde 67 seviyesine indi.

UZMANLAR NE ÖNGÖRÜYOR?

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de toptan eşya stokları verilerinin izleneceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 40 ve 2 bin 60 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 20 ve 2 bin 10 dolar seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade etti.

Ayrıca analistler, yarın açıklanacak ABD enflasyon verilerinin, dolar/TL ve gram altın fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini vurguluyor. Enflasyon verilerinin beklentileri aşması durumunda, dolar/TL'nin 30 lirayı aşabileceği ve gram altının 2 bin lirayı geçebileceği öngörülüyor.

Editör: Yağmur Sezgin