Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın 18 Aralık 2008'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışını gerçekleştirdiğini belirtti. Başlangıçta 22 hizmetle yola çıkan e-Devlet Kapısı, 15 yıl içinde 7,651 hizmete ulaşmış durumda. Uraloğlu, "Başlangıçta dile getirdiğimiz gibi, e-Devlet ile bürokrasi 'tuş' oldu. Artık vatandaşlar, devlet işlerini günlerce değil, saniyeler içinde e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. Türkiye.gov.tr, şu an itibarıyla 1,022 kuruma ait 7,651 işlem ve 64,122,503 kullanıcı sayısına ulaşmış durumda. E-Devlet'e her ay yaklaşık 120 milyon giriş yapılıyor. E-Devlet Kapısı sayesinde 15 yılda sadece basılı belge kullanımından kaynaklanan 587 milyon doların üzerinde bir tasarruf sağlandı" ifadelerine yer verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yazılı açıklamasında, e-Devlet Kapısı'nın Dijital Türkiye'nin geçiş sürecinde önemli bir araç olduğunu vurgulayarak, TÜRKSAT A.Ş. tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın himayesinde kurulduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Aralık 2008'de açılışı yapılan e-Devlet Kapısı'nın bu yıl 15. yılını kutladığını dile getirdi. Uraloğlu, hizmete sunulduğu günden bu yana, bürokrasinin hızlandırıldığını ve vatandaşların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin kolaylıkla yerine getirildiğini ifade etti. "Vatandaşlar artık devlet işlemlerini uzun kuyruklarda beklemeden gerçekleştiriyorlar. e-Devlet Kapısı, zaman tasarrufu sağlayarak vatandaşların yaşam kalitesini arttırıyor ve kamu hizmetlerine olan memnuniyeti yükseltiyor. Türkiye.gov.tr bugün itibarıyla 1,022 kuruma ait 7,651 işlem ve 64,122,503 kullanıcı sayısına ulaşmış durumda. Yani, 15 yaş üstü her 10 kişiden 9'u şu anda dijital Türkiye'nin kapısını açıyor" şeklinde konuştu.

Ayda 120 milyon giriş yapılıyor

Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'na olan katılımın her yıl daha da hızlandığını belirterek, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin ekonomik ve sosyal hayata derin bir etki yaptığını vurguladı. Aylık ortalama 120 milyon girişin gerçekleştiği e-Devlet Kapısı sayesinde vatandaşların devletle ilişkilerini artık bilgisayarları veya telefonları üzerinden kolaylıkla yürütebildiğini dile getirdi.

"e-Devlet Kapısı, bizlere katılımcı, paylaşımcı ve etkileşimli bir vatandaş-devlet ilişkisi kurmak için önemli fırsatlar sundu. Daha verimli hizmet ve daha demokratik bir yönetişim anlayışını güçlendirdi. Bürokrasinin önüne geçilmesi, israfın ve mükerrer yatırımların önlenmesini sağladı. İnsanımızın artık kamu kurumlarını kapı kapı dolaşıp belge toplama gerekliliğini ortadan kaldırdı. Vatandaşlarımız neredeyse tüm işlerini artık hiçbir belge toplamadan e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor hale geldi. Yaşadığı ilden farklı bir ildeki üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerimiz ve yakınları seyahat etmek ve konaklamak zahmetinden kurtulmuş oldu. e-Devlet Kapısı ile sadece basılı belge israfından bu yıl 138 milyon dolar tasarruf sağlandı. e-Devletin kurulduğu günden bu yana ise bu rakam 587 milyon doların üzerinde. Ancak, birçok hizmet için vatandaşlarımızın cebinden yol, barınma, yemek gibi birçok masraf daha çıkıyor. Bu nedenle e-Devlet Kapısı sayesinde milyarlarca dolar vatandaşımızın cebinde kalıyor"

E-DEVLET VATANDAŞLARDAN TAM NOT ALDI

Uraloğlu, e-Devlet kapısının başarısının, sadece kamu hizmeti sayısından ziyade vatandaş beklentilerini ne kadar karşıladığıyla ölçüldüğünü belirtti. Yapılan düzenli memnuniyet anketlerine göre vatandaşların yüzde 95,3'ünün 'türkiye.gov.tr'yi memnuniyetle kullandığını vurguladı. Ayrıca, Avrupa Komisyonu'nun 2023 e-Devlet Kıyaslama Raporu'na göre ülkenin, diğer Avrupa Birliği ülkeleri arasında 10'uncu sıraya yükseldiğini ve bu alanda AB ortalamasının üzerinde bir performans sergilediğini açıkladı.

EN ÇOK KULLANILAN HİZMET, SGK TESCİL VE HİZMET DÖKÜMÜ

Uraloğlu, e-Devlet Kapısına bu yıl 4 milyar 66 milyon giriş yapılarak çeşitli hizmetlerden yararlanıldığını belirtti. En çok tercih edilen hizmetin yüzde 26,41'lik bir oranla SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi olduğunu aktardı.

Milli uçak gemisinin tasarım faaliyetleri incelendi Milli uçak gemisinin tasarım faaliyetleri incelendi

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme hizmetinin yüzde 11,78’lik bir kullanım oranıyla ikinci sırada olduğunu paylaşan Uraloğlu, “Sosyal Güvenlik Kurumu Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim” hizmetinin bu yıl öne çıktığını ifade etti. Vatandaşların, e-Devlet Kapısı üzerinden aldığı hizmetlerin yüzde 9.92'sini, yani 400 milyondan fazlasını 'Ne Zaman Emekli Olabilirim?' hizmetinin oluşturduğunu söyledi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama yüzde 9,7 ile dördüncü sırada yer alırken Türkiye Noterler Birliği Adıma Tescilli Araç Sorgulama hizmeti yüzde 8.62 ile beşinci sırada bulunuyor.

Uraloğlu, bu hizmetleri Dava Dosyası Sorgulama, PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama, Tapu Bilgileri Sorgulama ve TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt hizmetlerinin takip ettiğini açıkladı.

TOGG'LAR ÜZERİNDEN DE E-DEVLET KAPISI'NA 212 BİN 684 KEZ GİRİŞ YAPILDI

Uraloğlu, Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un e-Devlet Kapısı üzerinden erişilebildiğini hatırlattı. TOGG'un, Türkiye için 60 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüşmesini sağlayarak ulusal bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Uraloğlu, “TOGG araçları da e-Devlet Kapısı'na giriş yapılabilen ve tüm hizmetlerden faydalanılabilen araçlarımızdan biri. Haziran ayından bu yana TOGG araçları üzerinden e-Devlet Kapısı'na 212 bin 684 defa giriş yapıldı” şeklinde konuştu.

E-DEVLET'İ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Uraloğlu, sürekli olarak dijital Türkiye'nin gelişmesi için çaba harcadıklarını ve global değişimlere paralel olarak vatandaşlardan gelen geri bildirimler doğrultusunda e-Devlet'in işleyişini iyileştirmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Uraloğlu, "Yeni ve gelişen dijital hizmetlerimizle yürüttüğümüz çalışmaların topluma fayda sağlamasını dilerim. e-Devlet Kapısı'nın bu seviyeye gelmesinde emeği geçen başta TÜRKSAT olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Editör: Yağmur Sezgin