Kayseri'de gece sıcaklıkları eksi 10 dereceye kadar düştüğünde, yaz mevsimi meyveleri arasında olan erik ve kiraz, özellikle talep üzerine tezgahlarda yerini aldı.

Mevsim dışı meyveler özellikle hamile kadınlar ve yaşlılar tarafından tercih ediliyor ve kilogram fiyatları 3.000 ile 3.200 TL arasında değişiyor.

Yurt dışındaki sera yetiştiriciliğiyle elde edilen erik, kiraz, kayısı, karpuz ve şeftali gibi yaz meyveleri genellikle hamile kadınlar tarafından rağbet görüyor.

Bu dönemde erik ve kirazın fiyatları ise çeyrek altın fiyatlarıyla yarışıyor.

"Mevsim dışı meyveler için hamile eşleri, günün her saati arıyor"

5 yıldır manav işleten Ekrem Kanarya, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi

Meyve talebi olanlar için hizmetimiz var. Mevsim dışı meyveler için, özellikle hamile eşler günün her saati bizi arayarak ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Aşeren kadınlar, genellikle kışın bulamadıkları kayısı, kiraz, erik, çilek gibi ürünleri buradan temin edebiliyorlar. İşletmemiz normalde kapalı olsa bile, aşerme durumlarında akşamları açarak bu ürünleri sağlamaya çalışıyoruz.

"Talepler iş yerimizi kapattıktan sonra oluyor"

Bugünlerde yaz meyveleri, çeyrek altın fiyatlarıyla yarışıyor diyen Kanarya, detayları şöyle aktardı:

Erikte 3 adet 160 TL, kilogram fiyatı ise 3.200 TL. Kirazda ise 6 adet 195 TL, kilogram fiyatı ise 3.000 TL. Bu ürünlerin Türkiye genelinde temin edilmesi zorlaşıyor. Bu yüzden biz de yurt dışından tedarik sağlıyoruz. Ancak, yurtdışından gelen ürünler normal dönemdeki fiyatlardan daha yüksek oluyor. Fiyat artışı nedeniyle bazıları alım yapmaktan vazgeçebiliyor. Ancak aşerme durumunda olanlar için bu meyveleri temin etmek önem arz ediyor. Talepler genellikle iş yerimizi kapattıktan sonra geliyor. Gerekli durumlarda ise iş yerimizi açarak, aşeren kadınların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Tüm ürünlerdeki artış, kış aylarında zor bulunan yaz meyvelerinde de fiyat artışına sebep oluyor. Bu yüzden normal dönemdeki ürünlerden farklı fiyatlarla karşılaşıyoruz.

"Allah, eşi aşerenlere yardım etsin"

Müşterilerimizden Fatih Abaylı, "Erik gerçekten çok pahalı. Allah, aşerme durumunda olanlara yardım etsin. Şu anda eriğe yapılan yatırımın en mantıklı yatırım olduğunu düşünüyorum. Fiyatı altınla yarışıyor gibi görünüyor." şeklinde konuştu.

Editör: Yağmur Sezgin