Fahiş kira artışına hapis cezası geliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla Bakanlık, deprem ve salgın dönemlerinde fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi için yeni bir yasal düzenleme için teknik çalışmalara başladı.
Halen devam eden yönetmeliğe göre TCK'ya yeni bir madde eklenecek, deprem ve salgın hastalıklarda fırsatçılık yapanlara hapis cezası verilecek. Deprem ve salgın dönemlerinde kira ve ürün fiyatlarını fahiş şekilde artıranlar, adli para cezasına ek olarak iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
Deprem sonrası ulaşım, yer değiştirme ve kira bedellerini artıranlar bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilecek. Yeni düzenlemenin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine alınması bekleniyor.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 25 Şubat'ta Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, deprem sonrası
ceza yasası ve yaptırımlar için hazırlık yaptıklarını ifade etti.
Bakan Bozdağ, "Çok ağır cezalar öngören düzenlemeler yapacağız ama bu düzenlemeler özel düzenleme olacak, böylesi zamanlarda uygulama imkanı bulacak. Gördük ki mevcut ceza kanunumuz bu konuda yeterli değil" açıklamasında bulunmuştu.
[caption id="attachment_6126" align="alignnone" width="1024"]
Fahiş kira artışına hapis cezası geliyor[/caption]
ŞUBAT AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?
Normal şartlarda, hükümetin getirdiği uygulama,
kira artış oranlarını TÜFE verilerine göre hesaplanan yüzde 25 ile sınırlandırdı. Buna göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde kiracı yüzde 25'ten fazla kira artışı yapamayacak.
KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA
- Mevcut Kira Bedeli: 5 bin TL
- Kira Artışı Yapılacak Ay: Şubat 2023
- Girdiğiniz Artış Oranı: %25
- Kira Artış Tutarı: 1250 TL
- Aylık Yeni Kira Tutarı: 6 bin 250 TL
KİRA ARTIŞLARI NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?
Ev sahipleri ve kiracılar, kira artışlarını belirlerken hem mali hem de yasal faktörleri göz önünde bulundurabilirler. Önemli bir faktör, kiracı ile mülkün sahibi arasındaki sözleşmedir. Ayrıca bu konu ile ilgili yasal düzenlemeler mevcuttur. Standart kiralama sözleşmelerinde, kiralanan mülkün kira bedeli yılda bir kez artırılır. Artış belirlenirken bir önceki yılın kira tutarı esas alınır.
Ayrıca
kira artışı hesaplanırken Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) de dikkate alınmaktadır. TÜFE'ye göre kira artışı uygulaması hem işyerleri hem de konutlar için geçerli. İkamet yeri veya işyeri fark etmeksizin artırım yapılırken Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi dikkate alınmalıdır.