Kırmızı kitap olarak biliniyor…Gizli anayasa güncellenecek! Kırmızı kitap olarak biliniyor…Gizli anayasa güncellenecek!

Yerli savaş uçağımız KAAN’ın ilk uçuşunun gölgesinde kaldı ama KAAN’ın uçuşuyla aynı gün Kızıldeniz Güvenliği ve Türkiye'nin ayak izinin genişletilmesi açısından büyük bir anlaşma imzalandı. Somali Bakanlar Kurulu, Türkiye'ye Somali'nin karasuları üzerinde tam yetki veren 10 yıllık Deniz Güvenliği Anlaşmasını onayladı.

Somali, söz konusu anlaşma ile Türkiye'ye Somali denizlerinde tam yetki vermiş oldu.

Somali'nin denizlerini Türkiye koruyacak videsunu izlemek için TIKLAYINIZ

ANLAŞMANIN 3 ÖNEMLİ DETAYI

Anlaşmanın detaylarında ise dikkat çeken maddeler yer alıyor. Anlaşma, Türkiye'nin, zengin deniz kaynaklarıyla bilinen Somali münhasır ekonomik bölgesinden elde edilecek gelirin yüzde 30'unu almasını öngörüyor.

Somali̇ Türki̇ye

2009'dan beri zaten Türk Donanması, Somali'de Korsanlara ve kaçak avcılara karşı mücadele ediyor. Bu anlaşma ile Somali'ye donanma inşa edilecek ve baştan sona donatılacak. Türkiye'ye yetki verilen alan sadece kara suları değil, Somali Münhasır Ekonomik Bölgesi de dahil.

Uzmanlar anlaşmanın sürdürülebilmesi için Somali'de bir Türk askeri deniz üssünün şart olduğunu belirtiyor. Eğer makul bir sürede askeri istikrar da sağlanabilir ise bir sonraki adımın Somali'de Uzay Fırlatma Üssü kurmak olacağını belirten uzmanlar bu durumun iki ülke için de bir ka  zan kazan anlaşması olacağını vurguluyor.

Editör: Katip Çelebi