Grand Theft Auto VI'nın 2022'deki sızıntılarına karışan ve fragmanı sızdıran hacker Arion Kurtaj'ın cezası, Rockstar Games, Uber ve Nvidia gibi kuruluşları hedef alan Lapsus$ grubunun üyesi olarak bilinen 18 yaşındaki hacker Arion Kurtaj için netleşti. Detayları sizinle paylaşmaya hazırım.

GTA 6 hacker’ının cezası ne oldu?

Beyin çipi takılan insan düşünce gücüyle satranç oynadı Beyin çipi takılan insan düşünce gücüyle satranç oynadı

Lapsus$ üyesi Arion Kurtaj, İngiltere'de ömür boyu hastane hapsi cezasına çarptırıldı. Hacker'ın cezası çeşitli faktörlere dayanıyor; otizm hastalığı, devam eden siber suç arzusu ve gözaltındayken kendine zarar verme eğilimi gibi etkenler göz önünde bulunduruldu. Mahkeme, Kurtaj'ın "doktorlar tarafından artık bir tehdit olarak kabul edilmediği sürece ömür boyu güvenli bir hastanede kalması" kararını verdi.

Eylül 2022'de Arion Kurtaj, Rockstar Games'i hackledi. Bu saldırı sırasında duyurulmamış olan GTA 6'nın 90 oynanış klibini ve kaynak kodunu elde etti ve daha sonra bu bilgileri internet üzerinde paylaştı. O dönemde GTA 6 ile ilgili bilgilerin henüz yayınlanmamış olması, oynanış kliplerinin viral olmasına ve sızıntı dostu oyun topluluklarında kontrol edilemeyen bir şekilde yayılmasına yol açtı.

Rockstar Games sonunda GTA 6'yı resmen duyurdu. İlk fragman, oynanış yerine sinematiğe odaklanarak izlenme rekorları kırdı ve YouTube'da şu anda 155 milyondan fazla izlenme sayısına ulaştı. Ancak bu duyuru planlandığı tarihten önce gerçekleşti, zira söz konusu hacker fragmanı önceden sızdırmıştı. Buna rağmen Rockstar Games, fragmanı resmi hesabından yayınlama kararı aldı.

GTA 6 fragmanını sızdıran genç cezalandırıldı1

Hakim, Arion Kurtaj'ın siber suç becerilerinin ve suç işleme isteğinin halk için hala yüksek risk oluşturduğunu belirtti. Kurtaj'ın dizüstü bilgisayarına el konulmasına rağmen, bir cep telefonu, otel televizyonu ve Amazon Firestick gibi araçlar kullanarak dev şirket Rockstar Games'e sızmayı başardığı ifade edildi.

Ceza duruşmalarında hacker'ın savunma ekibi, GTA 6 fragman sızıntısının Rockstar Games'e çok büyük zarar vermediğini savundu. Ancak şirket, hack olayının kendilerine 5 milyon dolarlık bir zarar ve binlerce saatlik personel zamanı kaybına yol açtığını açıkladı.

Editör: Yağmur Sezgin