Elektrik ve doğalgaza üç ay zam yapılmayacak Elektrik ve doğalgaza üç ay zam yapılmayacak
İstanbul'un deprem göç rotası belli oldu. İstanbul merkezli Kahramanmaraş depremlerinin ardından başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesinde meydana gelmesi beklenen deprem yeniden gündeme geldi ve insanlar daha güvenli yerlere göç etmeye başladı. İnsanlar daha güvenli olduğunu düşündükleri şehrin kuzey bölgelerine büyük ilgi göstermeye başladı. Özellikle yıllardır popüler bir destinasyon olan Çekmeköy'e yoğun talep olduğu öğrenildi. Çekmeköy'de 20 yıldır emlakçılık yapan Ahmet Aydın, göç ile ilgili güncel değerlendirmelerde bulundu. Aydın, “Üsküdar, Kadıköy gibi yerlerde insanlar buraya evlerini kiraya vererek geliyorlar” diyor. Çekmeköy'de 30 yılı aşkın süredir emlakçı olarak çalıştığını söyleyen Yavuz Turna, ilçedeki deprem hareketliliğini de anlatarak, "1999 depreminden bu yana buralara talep var. Son depremlerden sonra bu arttı. , ama kiralık çok fazla daire yok." Kentin Avrupa yakasındaki kuzey ilçelerinden biri olan Sultangazi'de deprem hareketliliği yaşandığı belirtildi. Emlakçı Alişan Şahin, “Özellikle depremin ardından evini satışa çıkaran çok kişi oldu. Zemin iyi, ev çok eski, bu yüzden insanlar onu daha güvenli yerlere gitmek için satıyorlar.”

İLÇELER ARASI YÜZDE 40

Evden Eve Nakliyatçılar Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, İstanbul'da başlayan göçle ilgili olarak, eski yapıların yoğunlaştığı Kadıköy başta olmak üzere Avcılar, Beylikdüzü, Bağcılar, Sefaköy gibi birçok ilçeden deprem göçünün başladığını belirtti. Şehrin ve ilçeler arasında. “Taleplerin yüzde 40'ı ilçelerden, yüzde 60'ı il dışından. Şehir dışına çıkanlar genellikle memleketlerine dönerler. Maltepe, Kartal, Kadıköy gibi ilçelerden Kurtköy, Sancaktepe gibi ilçelere talep var. Beylikdüzü, Avcılar, Bağcılar, Sefaköy ağırlıklı olarak Karadeniz bölgesine gitti. Özellikle deprem riskinin düşük olduğu söylenen Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ gibi illere taşınanlar da yüksek" dedi. Ayilmazdır, "Bu aylar 'ölü aylar' dediğimiz ve neredeyse hiç göçün olmadığı aylardı. Ama şimdi yaz ortasında yaşadığımız hareketliliği yaşıyoruz. Bu aylarda 2-3 kişi taşırken, şimdi bu. sayısı 30'larda." Müşterilerimiz taşınmak için zaman isterdi ama şimdi hemen ayrılıyorlar. Ayrıca depolarımız daha çok insanlar evleri kentsel dönüşüme dönüştürülürken kullanılırken, deprem sonrası şehir dışına çıkan bazı müşterilerimiz eşyalarını bu depolarda bırakmıştır. Bu dönemde depo taleplerimiz arttı.” [caption id="attachment_6855" align="alignnone" width="1024"]İstanbul'un deprem göç rotası belli oldu İstanbul'un deprem göç rotası belli oldu[/caption]

“BİNADAKİ KOLONLAR ÇATLAK”

Kadıköy'ün Yeldeğirmeni Mahallesi'nde oturan Ebru Öztürk Topçu ve eşi Hakan Topçu, depremin hemen ardından yeni bir yuva aradılar ve kısa bir süre önce Yeldeğirmeni'den Bostancı'ya taşındılar. Ebru Öztürk Topçu taşınma sürecini şöyle anlattı: “Eşim gönüllü olarak Hatay'da arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Orada deprem gerçeğini bire bir gördü. Yeldeğirmeni'nde oturduğumuz ev kendi evimizdi. Ancak 47 yıllık 6 katlı bir yapıydı. Sütunlarda çatlaklar vardı. Açıkçası bu evin güvenli olmadığını biliyorduk ama bir şekilde oturmaya devam ettik. Deprem bizim için de bahane oldu. Hemen ev aramaya başladım ama yeni bir binaya taşınmak mümkün olmadı, kiralar çok yüksekti bu yüzden Bostancı'da 1999 depreminden önce yapılmış iki katlı bir bina kiraladık. Eskiden yaşadığımız yerden daha güvenli.” Güncel gelişmeleri yakından takip için Erişim Haber sayfamızı takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim