Prof. Dr. Yavuz: En İdeal Maske Takma Zamanındayız Prof. Dr. Yavuz: En İdeal Maske Takma Zamanındayız
Kan Kanseri (Lösemi) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl? sorusu binlerce vatandaş tarafından merak konusu oldu. Farklı türleri bulunan löseminin belirtileri, hastalığın türüne göre değişmekle birlikte genel belirtiler, ateş ve gece terlemeleri, baş ağrısı, kolay yaralanma ve kanama, kemik ve eklem ağrıları, halsizlik, lenf bezlerinin şişmesi olarak sayılabilir.

LÖSEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Tüm kan hücreleri gibi, lösemi hücreleri de vücutta kanla dolaşır.
  2. Lösemi belirtileri, lösemi hücrelerinin sayısına ve vücudun hangi bölgesinde yoğunlaştığına bağlı olarak değişebilir.
  3. Kronik lösemili hastalarda herhangi bir semptom görülmeyebilir. Kronik lösemi, semptomları hafif veya hiç olmadığı için çoğunlukla rutin kan testleri sırasında saptanan bir kanser türüdür.
  4. Akut lösemi ise kişiyi doktora gitmeye zorlayacak kadar şiddetli semptomlara neden olabilir. Lösemi hücreleri beyni etkilemişse baş ağrısı, kusma, konfüzyon, kas kontrolünde zayıflama gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  5. Lösemi hücreleri vücudun diğer bölgelerini de etkileyerek sindirim problemlerine, böbrek rahatsızlıklarına, akciğer ve kalp problemlerine yol açabilir.
  6. Yaygın lösemi belirtileri şu şekilde sıralanmıştır:
  7. Lösemi nedeniyle boyun ve koltuk altında şişmiş lenf düğümleri oluşabilir. Bu şişlikler genellikle ağrıya neden olmaz.
  8. Ateş ve gece terlemeleri.
  9. Halsizlik ve güçsüzlük.
  10. Bu semptomlara diş eti kanaması, ciltte morluklar ve küçük kırmızı noktalar eşlik edebilir. Burun kanamaları olabilir, adet dönemleri arasında kanamalar olabilir veya ağır adet kanamaları olabilir.
  11. Karın bölgesinde rahatsızlık hissi ve şişlik. Bu dalağın veya karaciğerin şişmesinden kaynaklanabilir.
  12. Nedeniz kilo kaybı.
  13. İştahsızlık.
  14. Kemik ve/veya eklemlerde ağrılar.
  15. Anemiye bağlı olarak görülen soluk ten, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, baş dönmesi.
  16. Testislerin şişmesi.
  17. Göz ağrıları ve görme sorunları.
Lösemi semptomları enfeksiyon ve yetersiz beslenme gibi diğer hastalıklardan da kaynaklanabilir. Lösemi ancak doktor muayenesi ve gerekli testlerden sonra belirlenebilir. Bu nedenle, yukarıdaki rahatsızlıklardan bir veya birkaçını yaşıyorsanız, kesin nedeni bulmak için bir doktora görünmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. [caption id="attachment_6468" align="alignnone" width="1024"]Kan Kanseri (Lösemi) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl? Kan Kanseri (Lösemi) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl?[/caption]

LÖSEMİ NEDİR, NE DEMEK?

Lösemi kan hücresi üretimini etkiler. Kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde başlar. Sağlıklı bir insanda kemik iliği beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve trombositler üretir. Lösemide kemik iliğinde anormal beyaz kan hücreleri üretilmeye başlar ve bunlara "lösemi hücreleri" denir. Bu anormal beyaz kan hücreleri, normal beyaz kan hücreleri gibi çalışmaz ve normalde olduğu gibi büyümesini durdurmaz. Zamanla lösemi hücreleri, lösemi belirtileri olan kan hücrelerinin normal sayısını aşar ve lösemi belirtileri olan kansızlık, kanama ve enfeksiyonlar artmaya başlar. Lösemi hücreleri kan yoluyla lenf düğümlerine yayılarak diğer organlara ulaşarak vücudun çeşitli yerlerinde şişlik ve ağrıya neden olabilir.

LÖSEMİ TÜRLERİ NELERDİR?

Lösemi, etkilediği beyaz kan hücresine ve ne kadar hızlı ilerlediğine bağlı olarak farklı tiplere ayrılır. Akut lösemi hızla gelişir ve belirtileri kısa sürede kendini göstermeye başlar. Kronik lösemi daha yavaş ilerler ve hiçbir belirti vermeden yıllarca gelişebilir. Akut ve kronik lösemi kendi içinde, hangi beyaz kan hücresini etkilediğine göre 2'ye ayrılmaktadır. Eğer lenfosit adı verilen beyaz kan hücreleri anormal olarak ürüyorsa buna "lenfoblastik lösemi", myelosit adı verilen beyaz kan hücreleri anormal olarak ürüyorsa "miyelogenöz lösemi" adı veriler. Bu 4 ana lösemi türü dışında daha az görülen tüylü hücre lösemisi, kronik miyelomonositik lösemi ve juvenil miyelomonositik lösemi adında farklı lösemi türleri de bulunmaktadır. Yetişkinlerde en sık görülen lösemi türleri, kronik lenfositik lösemi ve akut miyeloid lösemidir. Çocuklarda ise akut miyelojenöz lösemi (AML) ve miyeloid lösemiler daha çok görülmektedir.

LÖSEMİ NEDEN OLUŞUR?

Löseminin kesin nedeni bilinmemekle birlikte bazı durumların lösemi riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu durumlar “risk faktörleri” olarak adlandırılır ve risk faktörleri şu şekilde sıralanır:
  1. Radyasyona maruz kalmak.
  2. Bazı kimyasallara maruz kalmak.
  3. Başka bir kanser için kemoterapi tedavisi görmüş olmak.
  4. Down sendromu ve diğer genetik sorunlar.
  5. Sigara kullanmak.
  6. Bazı kan hastalıkları.

LÖSEMİ TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Doktorunuz, kişisel ve aile üyelerinizin tıbbi geçmişi hakkında bilgi aldıktan sonra fizik muayene yapacaktır. Fizik muayenede özellikle şişmiş lenf bezleri, dalak ve karaciğer bölgesi manuel olarak kontrol edilir. Beyaz kan hücresi sayısını belirlemek için tam bir kan sayımı gereklidir. Tam kan sayımında trombosit ve alyuvar sayımları da ölçülür. Löseminin kesin tanısı için kemik iliğinden örnek (biyopsi) alınır ve laboratuvarda incelenir. Ağrıyı azaltmak için örneğin alınacağı bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Ayrıca lösemi tespiti için testler, kişinin kromozom yapısının laboratuvar yöntemleriyle incelenmesi olan sitogenetik, lenf bezleri ve göğüs muayenesi için röntgenler istenebilir.

LÖSEMİ TEDAVİSİ YAPILIR MI, NASIL?

Akut ve kronik lösemi için birçok tedavi vardır. Tedavinin başlangıç aşamasında amaç, kanserin neden olduğu semptomları kontrol altına almaktır. Tedavi planı kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Doktor tedavi planını lösemi tipine, kişinin yaşına, genetiğine ve genel sağlık durumuna göre belirleyecektir. Tedavi sürecinde kemoterapi, radyoterapi, kan nakli yöntemlerinden biri veya birkaçı birlikte kullanılabilir. Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerine karşı ek tedaviler uygulanabilir.

Editör: TE Bilisim