MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Birçok kadın menopoz semptomlarını yaşayacaktır. Bu semptomların bazıları şiddetli olabilir ve günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenizi zorlaştırabilir. Menopozdaki belirgin fark, yumurtlamanın kesilmesi sonucu östrojenin azalmasıdır. İşte menopoz belirtileri…- Terleme, ateş basması, çarpıntı
- Damar sertliği
- Depresyon, halsizlik
- Cinsel organlarda çekilme, ağrılı ilişki, kuruluk
- İdrar kaçırma
- Kemik erimesi
- Unutkanlık, dikkatsizlik
- Uyumada güçlük
- Adet düzensizlikleri
- Cinsel isteksizlik
- Yumurtlamada azalma
- Baş dönmesi, baş ağrısı
- Bu belirtiler aynı zamanda erken menopozun belirtileri ile aynıdır.
MENOPOZ BELİRTİLERİ KAÇ GÜN SÜRER?
Birçok kadın menopoz semptomları yaşar, ancak bazı kadınlar bu semptomları hissetmeden menopoz dönemini devam ettirebilir. Aynı zamanda terleme ve ateş basması gibi birçok semptom menopoza girdikten sonra 1-5 yıl kadar devam edebilir. Bununla birlikte, bazı kadınların beş yıldan uzun süren menopoz semptomları vardır.MENOPOZDA ADET KANAMASI NE KADAR SÜRER?
Normalde adet kanaması aniden durmaz, progesteron ve östrojen hormonlarının üretimi bozulduğunda düzensiz adet dönemleri meydana gelir. Bu süreç, bir kadının adet döngüsünün durduğu ve perimenopoza girdiği dönem olan menopoza geçiş dönemi olarak adlandırılır. Kadınlarda genellikle 40'lı yaşların sonlarına doğru başlayan bu kanamaların artması ya da azalması menopoza kadar 26 yıl devam eder. Son adet kanamasından bir yıl sonra postmenopozal döneme girilir. Bu esnada küçük bir leke gözlemlenirse özel değerlendirme gerektiren bir durumdur.MENOPOZ AĞRILARI NELERDİR?
Menopoz döneminde östrojenin azalması nedeniyle kaslarda artan laktik asidin vücuttan atılması oldukça güçleşir. Bunun sonucunda sırt ağrısı, kasık ağrısı ve bel ağrısı oluşur. Menopoz ağrılarını azaltmak için düzenli yürüyüş ve benzeri egzersizler yapılmalı, bol sıvı alımına özen gösterilmelidir.MENOPOZDA BACAK AĞRILARI NASIL OLUR?
Menopoz döneminde yaşanan sıcak basmaları, psikolojik etkileri menopoza geçiş döneminden itibaren etkisini kaybetmeye başlar. Ancak çoğu zaman kemik ağrısından kaynaklanan bacak ağrısı kalıcıdır. Menopoz sırasında değişen hormon seviyeleri, kemik yapısında bir miktar hasara neden olabilir. Bu durum ilk 5 yılda yoğun kemik erimesi şikayetlerine yol açabilir. Menopoz döneminde kemik ağrısını azaltmak için dengeli beslenme, egzersiz, sigara, alkol ve kafeinden kaçınılmalıdır. D vitamini alımı da gereklidir. En önemlisi de düzenli olarak doktora gitmek ve gerekli tetkikleri yapmak menopoz şikayetlerini azaltmada en etkili yöntemdir.
Editör: TE Bilisim