Oy kullanmama cezası var mı, uygulanacak mı? 2024 Oy kullanmama cezası ne kadar, kaç TL? Oy kullanmama cezası var mı, uygulanacak mı? 2024 Oy kullanmama cezası ne kadar, kaç TL?
Mahkeme’den Martı’ya erişim engeli. İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi, İstanbul Otomobil Esnaf Odası'nın açtığı dava kapsamında "Martı TAG" ve Martı Motosiklet uygulamasına ve internet sitesine erişimin engellenmesine karar verdi. Son dakika gelişmeleri Erişim Haber sayfamızdan takip edebilirsiniz. İstanbul Otomobil Sanatkarları Odası avukatları, İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne dava dilekçesi sundu. Davalı Martı İleri Teknoloji Anonim Şirketi'nin "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet" uygulaması ile yasa dışı korsan taşımacılık yaptığı, taksi esnafı açısından haksız rekabet teşkil eden bu fiillerin tespit edilerek önlenmesinin istendiği ileri sürüldü. Güncel dilekçede, "Tek Araçla Gidelim" uygulamasında taksi şoförü olmayan ve toplu taşıma ehliyeti olmayan kişilerin araçlarını ticari amaçla kullandıkları, kullanılan elektrikli motosikletlerin ruhsat ve ruhsatlarının bulunmadığı belirtildi. Dilekçede, davalı şirketin yetkili olduğu şirketin başvuruyu tanımlarken "hatırlamak" yönündeki beyanıyla yapılan çalışmanın bağdaşmadığı belirtildi. Şirket ya da yetkililerin yolculardan ücret almamasının işin aslında "korsan taksi taşımacılığı" olduğu gerçeğini değiştirmediğini açıkladı. Bu uygulama ile ticari taşıma ruhsatı olmayan kişilerin vergi ödemeden yolcu taşıyabilmesi için birbirini tanımayan kişilerin belirli bir ücret karşılığında seyahat etmesi gerektiği dilekçede belirtildi. Dilekçede, haksız rekabetin durdurulması amacıyla "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet" internet sitelerine ve mobil uygulamalarına erişimin engellenmesi için tedbir kararı istendi. [caption id="attachment_6757" align="alignnone" width="1024"]Mahkeme’den Martı’ya erişim engeli Mahkeme’den Martı’ya erişim engeli[/caption]

MAHKEME’DEN MARTI’YA ERİŞİM ENGELİ

Mahkeme, teknoloji sitesi ve MARTI isimli mobil uygulamada yer alan "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engelleme kararı verdi. Mahkeme, davacının talebi üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) gerekli izin yazılmasına karar verdi. Mahkeme kararında dosyaya sunulan bilgi ve belgeler değerlendirildiğinde, davalı Martı İleri Teknoloji A.Ş, "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet" uygulamalarının devam etmesi halinde yolcu taşımacılığı yapmaya yetkili taksi işletmecilerine ciddi zararlar vereceğini yaklaşık olarak ispatladığı kaydedildi. Mahkeme, tarafların kararı öğrenmesinden itibaren bir hafta içinde yasal itiraz sürecinin başladığını kaydetti.

MARTI NASIL KİRALANIR?

Martı olarak bilinen elektrikli scooter'ı kullanmak için iOS ve Android platformlarından ücretsiz mobil uygulamayı indirin. Haritada en yakın Martı'yı bulun ve başlat düğmesine tıklayın. Akıllı telefonunuzla scooter üzerindeki barkodu tarayın. Martı kilidini açmak için uygulamadan şifreyi girin. Kilidi açıldıktan sonra scooter kullanıma hazır olacaktır.

MARTI NASIL KULLANILIR?

Martılardan birinin üzerindeki notta "Martı tek kişiliktir, 18 yaşından büyükler martıyı kullanabilir, martı ile toplu taşımaya binmeyin, martıyı kullanırken trafik kurallarına uyun." Martıyı hareket ettirmek için ayağınızla iki kez itmeniz ve hızlanmak için sağdaki butonu kullanmanız gerekiyor. Frenler için soldaki düğmeyi kullanabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim