Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5 seviyesine yükselterek politika faizini 250 baz puan artırdı. Kurulun basın duyurusunda, politika faizinin yüzde 40'tan yüzde 42,5'e çıkarılmasına karar verildiği belirtildi.

Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden enflasyon, Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu bir seyir izlemektedir. Yurt içi talebin mevcut düzeyi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler, enflasyon baskılarını canlı tutma eğilimindedir. Bununla birlikte, son dönem göstergeleri, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara etkisiyle yurt içi talepteki dengeleme eğiliminin devam ettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında belirgin bir düzelme başladığına dair sınırlı işaretlerin olduğunu da değerlendirmektedir. Dış finansman koşullarındaki olumlu gelişmeler, rezervlerdeki artış, dengeleme eğiliminin cari işlemler dengesine katkısı ve Türk lirası varlıklara yönelik güçlü talep, döviz kuru istikrarını ve para politikasının etkinliğini desteklemektedir. Bu bağlamda, ana eğilimdeki aylık enflasyondaki düşüş devam etmektedir.

'Kurul, parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır'

2024 yılsonu enflasyon ve dolar beklentileri yükseldi 2024 yılsonu enflasyon ve dolar beklentileri yükseldi

Kurul, dezenflasyonun sağlanması için gereken parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını azalttı. Bu adım, parasal sıkılaştırma sürecini kısa sürede tamamlama hedefini içeriyor. Fiyat istikrarının uzun vadeli olarak sağlanabilmesi için gerekli olan parasal sıkılığın, gerekli olduğu sürece sürdürüleceği düşünülmektedir.

Kurul, mevcut mikro- ve makro ihtiyati çerçeveyi basitleştirerek piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmayı ve makro finansal istikrarı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Kredi faizlerinin istenen finansal sıkılık seviyesine uygun olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasını hedefleyen düzenlemelerin, parasal sıkılaşma süreciyle uyumlu bir şekilde işleyerek bankacılık sisteminin fonlama bileşimini iyileştirmeye devam edeceği öngörülmektedir. Kurul, faiz kararlarına ek olarak, parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktar bazlı sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini etkileyen ve orta vadede yüzde 5 hedefine yönelik parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirlemeye devam edecek. Enflasyon ve ana eğilime dair göstergeler yakından izlenecek, Kurul ise fiyat istikrarını sağlama amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecek. Kararlar, öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınmaya devam edecek.

Editör: Yağmur Sezgin