İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün faaliyetleri kapsamında, MİT Başkanlığı ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından soruşturma açıldı.

Yapılan çalışmalar neticesinde, İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın, Türkiye'de insani nedenlerle ikamet eden Filistinli ve İsrail karşıtı İsrailli aktivistlere karşı keşif, takip, darp ve adam kaçırma gibi faaliyetlerde bulunmayı amaçladığı bilgileri tespit edildi.

Zanlılarla sosyal medya üzerinden iletişim kuran Mossad yetkililerinin, bu kapsamda bazı kişilerin bilgilerine ulaştığı da soruşturma sonucunda ortaya çıkarıldı.

Söz konusu faaliyetlerin 'uluslararası casusluk' kapsamında olabileceği değerlendirmesi üzerine, 46 şüphelinin yakalanmasına yönelik harekete geçildi. Emniyet güçleri, İstanbul'da 15 ilçe ile Ankara, Kocaeli, Hatay, Mersin, İzmir, Van ve Diyarbakır'da belirlenen 57 adrese düzenlediği eş zamanlı operasyonda 34 şüpheliyi yakaladı.

Operasyonun ayrıntıları belli oldu

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı şahıslara yönelik 2021 yılında başlattığı operasyonların detayları ortaya çıktı.

İsrail İstihbarat Servisinin, Türkiye'de bulunan Filistinliler ve ailelerine yönelik eylemlerde kullanmak üzere eleman temin ettiği belirlendi. Operasyonun ayrıntıları şu şekildedir:

MİT, 2021 yılında İsrail İstihbarat Servisi bağlantılı şahıslara yönelik operasyonlara başlamıştır.

BESYO tercih ne zaman yapılacak? 2024 ÖZYES başvuru tarihleri açıklandı! BESYO tercih ne zaman yapılacak? 2024 ÖZYES başvuru tarihleri açıklandı!

İsrail İstihbarat Servisinin eleman temin ettiği yabancı şahıslara yönelik 2021'deki operasyon ile özel dedektifler ve taktik elemanlara yönelik 2022'deki operasyon sonrasında toplamda 97 kişiye müdahalede bulunulmuştur, bunlardan 51'i tutuklanmıştır.

İsrailli ajanlar ile yurtdışında düzenli şekilde buluşan ve İsrail İstihbaratının verdiği görevleri yerine getiren Selçuk Küçükkaya ve 16 kişiden oluşan şebeke Nisan 2023'te çökertilmiştir.

Son olarak, İsrail İstihbarat Servisinin Malezya'da kaçırmaya çalıştığı Filistinli mühendis Omer Al Belbaisy'e yönelik ülkemizdeki girişimleri engellenmiştir.

Bu operasyonlar, Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından önem taşıyan casusluk faaliyetlerine karşı başarılı bir mücadele olarak değerlendirilmektedir.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet İstihbarat Başkanlığı koordinesinde, İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı şahıslara yönelik Ocak 2024'te yeni bir operasyon başlatıldı.

İstanbul İl Emniyet İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 02.01.2024 sabahı erken saatlerde İstanbul merkezli toplam 8 ilde çoğunluğu yabancı uyruklu 34 kişi göz altına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı toplam 46 kişi tespit edildi, bazılarının önceden yurtdışına çıkış yaptığı belirlendi. Operasyona konu şahısların, taktik bazlı işlerde kullanılan kısa süreli iş yapan elemanlar oldukları değerlendirilmektedir.

Operasyonun ayrıntıları şu şekildedir:

  1. Sosyal Medya ve Kariyer Siteleri Kullanımı: İsrail İstihbaratı, sosyal medya ve kariyer sitelerinden ulaştığı kişilere detay verilmeyen iş ilanları veya linkleri paylaşarak, kullanılmaya uygun kişilerin kendileriyle temasa geçmesini sağlamaktadır.
  2. Ödeme ve İletişim: İlanlara/ linklere dönen kişilere çeşitli işler verilerek nihai göreve hazırlanmaları sağlanmaktadır. İsrail İstihbaratı, kaynaklarına yapacağı ödemelerde aracı/ canlı kurye kullanmakta, kripto para ve havale sistemini kullanarak paranın izini kaybettirmeye çalışmaktadır. İletişimde ise operasyonel Telegram ve WhatsApp uygulamalarını tercih etmektedir.
  3. Eylemsel ve Siber Faaliyetler: İsrail İstihbaratı, elemanları üzerinden bilgi toplama, araştırma, takip, darp/yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve şantaj gibi eylemsel işlerin yanı sıra, web sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi dezenformasyon çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca, siber faaliyetlerde de bulunarak hedeflerin IP adreslerini toplamakta ve ülkedeki yabancı şahıslara yönelik bir veritabanı oluşturmaktadır.
  4. Yurtdışı Görüşmeler ve Ödemeler: İsrail İstihbaratı, önceki operasyonlarda değerlendirdiği kişilerle Türk İstihbaratına hedef olmamak ve kendi ajanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla yurtdışında bir araya gelmektedir. Yurtdışında buluştukları kişilere ödemeler elden yapılmakta ve gizli haberleşme eğitimi verilerek, gizli haberleşme sistemleri teslim edilmektedir.
  5. Yurtdışı Eylemler: İsrail İstihbaratı, elemanları üzerinden Türkiye'ye kaçak insan ve mal geçirilmesi, bilgisayar korsanı bulunması, Güvenli Ev/Safe House temin edilmesi gibi eylemlerin hazırlıklarını yaptırmaktadır.
  6. Devam Edilecek Faaliyetler: İsrail İstihbaratı'nın, bağlantılı şahıslara yönelik operasyonları önümüzdeki dönemde de devam edecektir.
  7. Bu operasyon, Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından kritik öneme sahip bir konuda yapılmış olan başarılı bir müdahaledir.
Editör: Yağmur Sezgin