NASA'nın en eski uzay araçlarından biri olan Voyager 1, 1977'de uzaya fırlatıldı. Dış Güneş Sistemi'ni ve Güneş'in heliosferinin ötesindeki yıldızlararası uzayı keşfetmek için gönderilen bu araç, önemli bir sorunla karşı karşıya.

Hogwarts Legacy'den beklenmeyen rekor! Hogwarts Legacy'den beklenmeyen rekor!

VOYAGER 1 İLE VERİ İLETİŞİMİ KURULAMIYOR!

Uzun yıllar sonra Voyager 1, teknik bir sorunla gündeme geldi. NASA'nın kısa bir süre önce yaptığı açıklamaya göre, uzay aracının dünya ile iletişim kurduğu veri gönderme sistemi ile telekomünikasyon ünitesi arasında bağlantı sorunları yaşanıyor.

Voyager 1, uzayda giderek daha da ilerlediği için Dünya ile arasındaki mesafe arttı, bu durum da iletişim süresini uzattı. Uzay aracına komut gönderilmesi ve geri dönüş alınması şu an için 48 saat sürüyor. Bu durum, sorunun çözülmesini zorlaştırıyor.

voyager-1-dunya-veri-gonderemiyor-2

NASA mühendisleri, sorunun kökenini araştırıyorlar ancak uzay aracıyla sadece 2 günde bir iletişim kurabildikleri için çözüm bulmanın zaman alacağı öngörülüyor. Benzer teknik sorunlarla karşılaşıldığında, uzay aracını yeniden başlatma gibi çözüm yöntemlerine başvurulabiliyor.

Ancak yeniden başlatma işlemi, mevcut sorunu çözmekte etkisiz kalıyor. Voyager 1'in donanımları oldukça eski olduğundan, mühendislerin daha farklı bir çözüm bulması gerekiyor gibi gözüküyor. Gerçek şu ki, bu araç daha önce benzer sorunlarla karşı karşıya kalmıştı.

Ancak önceki teknik arızalarda veri göndermeye devam etmişti. Şu anki problemde ise durumun daha ciddi olduğu tahmin ediliyor.

Editör: Yağmur Sezgin