Recep ayı içerisinde olan Regaip Kandili, bu yıl 11 Ocak akşamı idrak edilecek. 2024 senesinin ilk kandilinde yapılacak ibadetler arasında yer alan namaz ile ilgili ayrıntılar merak ediliyor ve "Regaip Kandili namazı kaç rekattır?" gibi soruların cevapları araştırılıyor. Mübarek üç aylar, 12 Ocak Cuma günü başlayacak. Öncesinde ise Regaip Kandili, dini günler takvimine göre 11 Ocak 2024 gecesi idrak edilecek.

Regaip Kandili günü oruç tutulur mu? Regaip Kandili oruç niyeti nasıl yapılır? Regaip Kandili günü oruç tutulur mu? Regaip Kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

REGAİP KANDİLİ NAMAZ VAR MI

Hicri yılın yedinci ayı olan Recep ayı, üç ayların ilk ayıdır. Recep ayının ilk Perşembesini Cumaya bağlayan gece ise Regaip Kandili olarak bilinir. 2024 yılında 11 Ocak Perşembe (29 Cemaziyelahir 1445) günü ve gecesi idrak edilecek Regaip Kandili, bolluk, bereket ve kendisine rağbet edilen anlamıyla üç ayların faziletini kendisinde barındırır. Kur’an-ı Kerim’de saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan olan, fazilet mevsiminin başladığı, Peygamber Efendimizin Allah’ın ayı diye tarif ettiği Recep ayındaki Regaip gecesi, Müslümanların anlamı üzerine rağbet ettiği hayırlı bir gecedir.

REGAİP KANDİLİ NAMAZ NASIL KILINIR?

Regaip Kandili, faziletli gecelerden biri olarak kabul edilir ve bu gecede namazın en üstün ibadetlerden biri olduğu bilinir. Bu vesileyle Regaip gecesi, yatsı namazının ardından kılınan iki rekatlık Kabir Nur namazı çok sevaptır ve Peygamber Efendimiz'in (S.A.V) iki rekatlık namaz kıldığı sahih kaynaklarda yer alır. Regaib kandili namazı nasıl kılınır diye incelendiğinde oturarak kılınan Kabir Nur namazının ilk rekatında Zilzal Suresi, ikinci rekatında Tekasür ve Kâfirûn Suresi okunur. Sureler arasında Bismillahirrahmanirrahim denilir. Zilzal ve Tekasür Suresini bilmeyenler ilk rekatta Kâfirûn, ikinci rekatta ise İhlas Suresi okuyabilir. Oturarak kılındığı için rüku ve secdelerde baş ve vücudunuzla hafif öne doğru eğilinir. Secdenin belirgin olması için rükudan biraz daha fazla eğilinir. Gecenin ihyası bakımından yapılması gereken en faziletli amellerden biri de 12 rekatlık namazdır. Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra 3 Kadir Suresi ile 12 adet de İhlas Suresi okunur. Namaz ikişer rekatlar halinde selam verilerek kılınır.

REGAİP KANDİLİ NAMAZ NİYETİ NASIL EDİLİR?

Regaip Kandili namazına nasıl niyet edileceği konusunda genel bir kural şöyledir: Nafile namazlara “Niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya” denilerek niyet edilir. Aynı şekilde, 12 rekatlık hacet namazı için de “Niyet ettim Allah rızası için hacet namazı kılmaya” şeklinde niyet edilir.

Editör: Yağmur Sezgin