Yeni yılda geçerli olacak zam oranları açıklandı. Memurlar ve memur emeklileri yüzde 49,25, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 37,57 zam alacak. Memur ve işçi emeklileri arasındaki yaklaşık 12 puanlık fark, "Zam oranında artış olur mu?" sorusunu akıllara getirdi. Ekonomi yönetiminin bu konuda bir çalışma yaptığı belirtiliyor.

ALTERNATİFLİ PLANLAR HAZIRLANDI

Yapılan çalışmada, bütçe imkanları zorlanmadan ve enflasyonla mücadele programına zarar vermeden adım atılması hedefleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın başlattığı bu çalışma kapsamında alternatifli planlar hazırlandı. Planlar, önce Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bu çalışma içinde ücreti 7 bin 500 liraya tamamlanan emeklilerle ilgili düzenleme yapılması amaçlanıyor.

YASAL SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yapılan düzenlemenin yasalaşabilmesi için Meclis'in 16 Ocak'a kadar kapalı olması, ancak düzenlemenin yasalaşmasının ardından emeklilere maaş farkı ödenmesi mümkün olabilir. Emekliler arasındaki zam farkı konusu geçmiş yıllarda da gündeme gelmişti, ancak o dönemdeki farklar genellikle 1-2 puan düzeyindeydi.

Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi

NEDEN ZAM FARKI OLUŞTU?

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme gereği yüzde 15 zam almalarının yanı sıra önceki 6 ayda birikmiş olan yüzde 29,78'lik enflasyon farkına da hak kazandıkları ifade ediliyor. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin toplam zam oranı kümülatif olarak yüzde 49,25 olarak belirlenmiş bulunuyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise enflasyon oranındaki artışa göre zam alıyor ve son 6 aydaki enflasyon yüzde 37,57 olduğu için işçi ve esnaf emeklilerinin zam oranı bu seviyede kalmış durumda.

Editör: Yağmur Sezgin