SpaceX, 2023'ün başlarında 31 Aralık'a kadar 100 Falcon roketi fırlatma hedefi koymuştu. Eylül ayında 60 fırlatmalık yıllık rekorunu geçerek hızla ilerlemişti. Ancak, bu yılki iddialı hedefine ulaşmak konusunda beklenenden geride kalabilir gibi görünüyor. Detaylar için takipte kalın...

Falcon 9 roketleri yeni rekorlara imza atacak!

SpaceX, 2010'da ilk Falcon roketini fırlattı ve şu anda en yoğun dönemlerinden birini yaşıyor. Bu dönemde Falcon 9 roketiyle 90'tan fazla uçuş gerçekleştirdi. Ayrıca, üç birbirine bağlı Falcon 9 iticisinden oluşan Falcon Heavy roketiyle dört görev tamamladı.

Yıl sonuna kadar SpaceX, bir Falcon Heavy roket görevi ve iki Falcon 9 görevi daha planlıyor. Bu planlar, toplam Falcon uçuş sayısını 97'ye çıkaracak. Starship görevlerini de eklemek isterim, ancak şu ana kadar her ikisi de başarısız oldu. Elon Musk, ikinci uçuşun başarılı olduğunu belirtti. Son fırlatmadan sonra, 2023'te tamamlanan toplam fırlatma sayısı 99'a yükselecek.

Sürekli rekorlar kıran bir şirket SpaceX1

Falcon 9 gibi iniş yapan savaş uçağı Roadrunner!

SpaceX, ilk Falcon fırlatmasından bu yana 13 yılda büyük bir mesafe katetti. Şirketin amacı, 41,2 metre yüksekliğindeki güçlendiriciyi dik bir şekilde karaya veya yüzen bir mavnaya indirmekti. Şirketin hedefi, bu görev için bileşeni birden fazla görev için yeniden kullanabilecek bir uzay uçuş sistemi geliştirmekti.

SpaceX, ilk başarılı inişini 2015'te gerçekleştirdi. Şu anda neredeyse tüm Falcon roketlerini, fırlattıktan sonra başarıyla yere indirmeyi başarıyor. Cumartesi günü, Starlink sistemi için daha fazla uydu konuşlandıran Falcon 9 görevinde bir ilke imza attı.

Türksat 5A'dan sonra gözler Türksat 6A'da Türksat 5A'dan sonra gözler Türksat 6A'da

Bu görevde Falcon 9, 19. kez birinci aşama güçlendiriciyi başarılı bir şekilde indirdi, bu da uzay çalışmaları için bir rekordu. Yeniden kullanılabilir sistem, SpaceX'i oldukça rekabetçi hale getiriyor. Uzaya küçük uydu göndermek isteyen daha fazla şirket ve kuruluşa fırsatlar sunuyor.

2023, SpaceX için oldukça yoğun bir yıl oldu, ancak gelecek yılın daha da yoğun olacağı görülüyor. 2024'ün son günlerinde fırlatma takvimi hızla doluyor. Yeni yılda, şirket Starship Roketi'ne odaklanacak ve bu roketi yörüngeye ulaştırmak için çalışmalarını hızlandıracak.

Editör: Yağmur Sezgin