Toplu sözleşme görüşmeleri tıkandı: İstanbul’da grev kapıda! HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İSTAÇ AŞ ve İSPER'de Hizmet-İş Sendikası olarak toplu iş sözleşmesi sürecini sürdürdüklerini ifade etti.
Arslan, sözleşme görüşmelerinin,
güncel toplamda 11 bin üyeyi ilgilendirdiğini vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:
"Geçtiğimiz günlerde İBB iştiraki olan Boğaziçi Yönetim ve Ulaşım AŞ'de, DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası ile bir sözleşme imzalandı. Biz de aynı şekilde teklif edilen bu sözleşmenin koşullarını kabul etmedik. 'Bizim için 25 bin liranın altında bir toplu iş sözleşmesi sürdürülebilir değil' dedik. Bu konuda yaşanan anlaşmazlık devam ediyor. Arabulucu raporu önümüzdeki günlerde elimize geçecek ve sonrasında grev kararı almayı düşünüyoruz. Grev kararı almaya doğru adım atıyoruz. Üyelerimiz ise grev oylaması yapılmadan doğrudan grev kararı alınmasını istiyorlar."
Mahmut Arslan'ın açıklamaları, İSTAÇ AŞ ve İSPER'de yürütülen toplu iş sözleşmesi sürecinin gelişmelerini ve sendikanın duruşunu yansıtmaktadır. Sözleşme koşulları ve üyelerin beklentileri doğrultusunda alınan kararlar, sendika üyeleri ve çalışanlar için önemli bir mesele olarak takip edilmektedir.
Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, İSTAÇ AŞ'deki toplu iş sözleşmesi kapsamında 5 bin 500 işçinin yer aldığını ve bu işçilerin ilçelerden toplanan çöpleri geri dönüşüm tesislerine aktarma görevini üstlendiğini belirtti. Arslan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"İlçe belediyelerinin topladığı çöpler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 9 adet katı atık aktarma istasyonuna biriktiriliyor. Bu noktada İSTAÇ AŞ'deki çalışma arkadaşlarımız, bu kritik süreci yönetiyorlar. Grev durumunda ilçelerden gelen çöpler, transfer bölgelerinde kalacak. Transfer bölgelerinde çöp yığınları oluşursa, ilçelerde çöpler ya toplanamayacak ya da toplansa bile boşaltılamayacak duruma gelebilir."
Arslan, grev öncesinde uzlaşmayla bir sözleşme imzalamayı arzu ettiklerini belirtirken, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde başlayan ve 25 bin liradan başlayan bir ücret skalası oluşturulmasını talep ettiklerini dile getirdi. İSTAÇ AŞ'deki işçilerin, çevre temizliği ve atık yönetimi gibi kritik süreçlerde yer aldığını ve bu nedenle hak ettikleri ücreti almayı hedeflediklerini vurguladı. Aynı zamanda işçilerin taleplerinin, çevre sağlığı ve şehir temizliği açısından da büyük bir önem taşıdığını belirtti.