Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak, Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisi için Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'na (YEKA) dair saha büyüklüklerinin ağustosta belirlendiğini ve 2024'te teknik çalışmalara başlanabileceğini belirtti.

Durak, ülkenin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını ithal etmesi nedeniyle arz güvenliğini ve yerli kaynak çeşitliliğini artırmanın önemini vurguladı.

YEKA için belirlenen alanları hatırlatan Durak, "Bandırma'da 1111 kilometrekare, Bozcaada'da 299 kilometrekare, Gelibolu'da 75,6 kilometrekare ve Karabiga'da 410 kilometrekarelik alanlar deniz üstü rüzgar enerjisi için ayrıldı" dedi.

Bu sahalar için ilgili kurumlardan görüşler alındıktan sonra meteorolojik ve oşinografik analizlerin yapılacağını belirten Durak, "2024'te denizlerde teknik çalışmalara başlanabilir. Deniz üstü rüzgar enerjisi projeleri için Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) kilovatsaat başına taban fiyatı 6,75 cent/dolar, tavan fiyatı ise 8,25 cent/dolar olarak belirlendi" açıklamasında bulundu.

Ayrıca, YEKDEM'in uygulama süresinin 10 yıl olduğunu ve bu tesisler için yerli katkı fiyatı uygulama süresinin de 5 yıl olarak düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Tütkiye de bir ilk… Deniz üstü rüzgar enerjisi sektörüne ilgi artıyor2

DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖRÜNE İLGİ ARTIYOR

Murat Durak, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelini yüzer ve sabit temelli kurulumlar için değerlendirdi. Karadeniz'de 13,9 gigavatlık yüzer ve 1,3 gigavatlık sabit temelli kurulum potansiyeli olduğunu, Marmara Denizi'nde ise 19,2 gigavatlık yüzer ve 2,8 gigavatlık sabit temelli kurulum potansiyelinin tespit edildiğini belirtti.

Ülkenin deniz üstü rüzgar kurulumu hedefinin 2035'te 5 gigavat olduğunu ve toplam rüzgar kapasitesi hedefinin 29,6 gigavat olduğunu aktaran Durak, dünya genelinde deniz üstü rüzgar enerjisi alanında önemli hedeflerin açıklandığını ifade etti. 2019'da dünyada işletmeye alınan rüzgar enerjisi kapasitesinin yüzde 10'unun deniz üstünde olduğunu ve bu oranın 2025'ten sonra yüzde 20'ye çıkmasının beklendiğini söyledi.

Dünya çapında 2030'a kadar 460 gigavat deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi olması öngörüldüğünü paylaşan Durak, konuşmasını bu çerçevede sürdürdü.

"Japonya'nın 2003'te Asya'daki ilk deniz üstü rüzgar projesini devreye almasına rağmen, Asya'da deniz üstü rüzgar enerji piyasasının gerçek anlamda başlangıcı 2014'te oldu. Çin, 2014'te ulusal planını açıklayarak ilk adımı attı. 2017'de 1 gigavat deniz üstü rüzgar kurulu gücüne ulaşan Çin, 1 yıl sonra İngiltere'yi de geçti. Asya pazarında ikinci büyük deniz üstü rüzgar piyasası ise Tavyan'dır. 2030 yılına kadar Asya'da deniz üstü rüzgar enerjisinin yıllık yüzde 8,4 büyümesi öngörülüyor. ilk 5 pazar Çin (52 gigavat), Tavyan (10,5 gigavat), Güney Kore (7,9 gigavat), Japonya (7,4 gigavat) ve Vietnam (5,2 giavat) olarak sıralanmaktadır."

Evlenecek çiftlere faizsiz kredi hazırlıkları tamamlandı Evlenecek çiftlere faizsiz kredi hazırlıkları tamamlandı

Murat Durak, Kuzey Amerika'da ticari deniz üstü rüzgar enerjisinin ilk örneğinin 30 megavatlık kurulu güçte olduğunu ve Rhode Island'da Aralık 2016'da faaliyete geçtiğini hatırlattı.

Amerika kıtasında birçok deniz üstü rüzgar enerji projesinin geliştirilme aşamasında olduğunu belirten Durak, "Projeksiyonlara göre, 2030'da 10 gigavat kapasite öngörülüyor. Bu kapasitenin 1 gigavatlık kısmı Kanada'da, 9 gigavatlık kısmı ise ABD'de planlanmış durumda" açıklamasını yaptı.

Editör: Yağmur Sezgin