Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiği devam ediyor. Bu yılki 21. yurt dışı ziyaretini gerçekleştirmek üzere Macaristan'a hareket edecek. Erdoğan, Macar mevkidaşı Katalin Novak ve Başbakan Victor Orban ile görüşmeler yapacak. Görüşmelerde Gazze'deki son durumun yanı sıra güncel siyasi ve diplomatik gelişmeler ele alınacak. Ayrıca, iki ülke arasındaki işbirliği ve ekonomik ilişkiler masaya yatırılacak. Bu bağlamda, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısı da gerçekleştirilecek.

MACARİSTAN'LA TİCARETTE YENİ HEDEF

İki ülke bakanları, ilişkileri geniş kapsamlı olarak değerlendirip yeni anlaşmalara imza atacak. Bu anlaşmaların, özellikle ikili ticaretin canlanması ve işbirliğinin artması yönünde etkili olması bekleniyor.

İki ülkenin temel hedefi, bu yılın ilk 10 ayında 3,3 milyar dolar olan ticaret hacmini ilk aşamada 6 milyar dolara çıkarmak. Daha sonraki süreçte ise 10 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için adımlar atılacak. Enerji alanında da önemli projeler hayata geçirilecek.

Başkan Erdoğan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ve Başbakan Viktor Orban ile görüşecek1

Yapılan anlaşma kapsamında, 2024'ten itibaren Türkiye'nin Macaristan'a doğal gaz ihraç etmesi öngörülüyor.

Erdoğan'ın 18 Aralık ziyareti, iki ülke arasındaki tarihi öneme sahip. Çünkü Türkiye ile Macaristan arasında 18 Aralık 1923'te İstanbul'da imzalanan Dostluk Antlaşması'nın 100. yıl dönümüne denk geliyor.

BAŞKAN ERDOĞAN MACARİSTAN'A GİTTİ

Erdoğan, saat 12.00'de Atatürk Havalimanı'ndan Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye gitmek üzere "TUR" uçağıyla hareket etti.

Apronda askeri tören kıtasını selamlayan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer yetkililer uğurladı.

MHP'den sürpriz hamle: Tokat Belediye Başkanı herkesi şaşırttı! MHP'den sürpriz hamle: Tokat Belediye Başkanı herkesi şaşırttı!

Erdoğan'ın yanında eşi Emine Erdoğan ve birçok bakan ile yetkili isimler de yer aldı. Bu isimler arasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Orban başkanlığında Budapeşte'de düzenlenecek Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin Altıncı Toplantısı'nda, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerin detayları ele alınacak. Bu toplantıda, Türkiye-Macaristan işbirliğinin daha ileri seviyelere taşınması ve bölgesel/küresel meseleler hakkında fikir alışverişi yapılması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı'nın açılış töreni de gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA