Uyuz hastalığı nedir nasıl bulaşır? Uyuz kaşıntısı nasıl olur, kaç güne geçer? Eskiden bilinen uyuz hastalığı vakalarında son aylarda artış yaşanmaktadır. Uzmanlar, bu artışın kalabalık aile ortamlarında kolay bulaşma riskinin karantina sürecinde artmasından kaynaklandığını düşünmektedir. Uyuz hastalığı, hijyen koşullarının yetersiz olduğu ortamlarda daha hızlı yayılma eğilimindedir.

UYUZ HASTALIĞI NEDİR NASIL BULAŞIR?

Uyuz hastalığı, bilimsel adı sarcoptes scabiei olan mikroskopik sekiz bacaklı akarların neden olduğu bir enfestasyondur. Bu hastalık, uyuz böceklerinin dişilerinin derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakmaları sonucunda ortaya çıkar. Akarların deriye yumurtalarını bırakmaları, deride alerjik tepkilere, yoğun kaşıntılara ve döküntülere yol açar.

Uyuz hastalığı, ciltten cilde temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Paylaşılan kişisel eşyalar gibi yatak takımları veya havlular aracılığıyla da yayılabilir. Aile üyeleri ve cinsel partnerler arasında hızla yayılabilir. Normal bir el sıkışması veya sarılma, uyuz akarının bulaşması için uygun bir yol değildir. Uyuz akarı, oldukça yavaş hareket eden bir organizmadır, sıçramaz veya uçmaz. Uyuz hastalığı, genellikle temizlik koşullarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca bir arada bulunduğu ortamlarda daha sık görülür.

UYUZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bireyler uyuz akarı ile enfekte olduklarında, ciltte ilk tepkiler genellikle dört ila altı hafta arasında ortaya çıkar. Bu tepkiler arasında en sık görülenler, özellikle geceleri şiddetlenen yoğun kaşıntı, sivilce benzeri döküntüler, kızarıklıklar, kabuklar, kabarcıklar ve sürekli kaşımaya bağlı yaralardır. Uyuz hastalığının belirgin özelliği, neden olduğu yoğun kaşıntıdır, özellikle çocuklar ve yaşlı bireylerde şiddetli olabilir. Uyuzun ayırt edici bir özelliği de deride uzun çizgiler şeklinde görülen oyuklardır.

Balon Balığı yenir mi, zehirli mi? Balon Balığına dokunmak zararlı mı? Balon Balığı yenir mi, zehirli mi? Balon Balığına dokunmak zararlı mı?

Uyuz kaşıntısı nasıl olur, kaç güne geçer

UYUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ ŞUNLAR OLABİLİR:

  1. Cilt yüzeyinde yaygın döküntüler, yaralar ve kızarıklıklar.
  2. Özellikle geceleri şiddetlenen yoğun kaşıntı.
  3. Sıcak su ile temasın kaşıntıyı artırması.
  4. Cildin üzerinde inci tanesi büyüklüğünde sıvı dolu kabarcıklar.
  5. Uyuz böceklerinin neden olduğu siyah noktaların görülmesi.
  6. Cilt üzerinde, özellikle parmak aralarında, uyuz böceklerinin neden olduğu gri veya beyaz çizgilerin bulunması.

Bu belirtiler uyuz hastalığının işaretleri olabilir. Bu belirtileri fark eden kişiler, bir uzmana başvurarak uyuz hastalığının teşhis edilmesi ve uygun tedavinin uygulanması için yardım almalıdır.

UYUZ KAŞINTISI NASIL OLUR, KAÇ GÜNE GEÇER?

Uyuz hastalığına yakalanan birinin tedavi süresi genellikle ortalama 10 gündür. Vücuda sürülen losyon veya krem, ciltte yaklaşık 10 saat boyunca tutulmalıdır. Bu hastalık oldukça bulaşıcıdır, bu yüzden enfekte olan kişilerin diğer insanlarla temas etmemesi ve aynı giysileri giymemesi çok önemlidir. Uyuz, zamanında tedavi edilmezse vücuda yayılabilir ve iyileşme süreci uzayabilir.

Uyuz hastalığını tedavi etmenin en etkili yolu, bir doktorun reçete ettiği kremleri kullanmaktır. Kremin sonuç vermediği durumlarda ıhlamur losyonu da kullanışlı olabilir. Ayrıca evde hazırlanabilen ve uygulanabilen bazı etkili yöntemler de vardır. Ancak bu uygulamaların dikkatli bir şekilde yapılması gerekir, çünkü yanlış kullanım uyuz hastalığının daha da kötüleşmesine ve yayılmasına neden olabilir. Uyuz hastalığını tedavi etmek için kullanılabilecek bazı bitkisel yöntemler arasında beyaz sirke, aloe vera jeli, çay ağacı yağı ve zerdeçal bulunur.

Editör: Haber Merkezi