Üniversite bağlantılı bir araştırma ekibi, beyin dokusundan esinlenerek geliştirdiği bir çip ile teknoloji dünyasında devrim niteliğinde bir adım attı. Bu yapay zeka çalışması, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı ve insanlığın geleceğini dönüştürebilecek potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.

Umut Yıldız Nasa'yı bırakıp Türkiye'ye geri geldi Umut Yıldız Nasa'yı bırakıp Türkiye'ye geri geldi

YAPAY ZEKA, BİYOBİLGİSAYAR DÖNEMİNİ BAŞLATTI!

Araştırmacılar, özelleşmiş kök hücrelerden elde ettikleri nöron kümelerini laboratuvar ortamında yetiştirerek çipin üretim sürecinde kullanmışlar. Bu nöron kümeleri, nanometreler boyutunda bir organoid oluşturmak için birleştirilmiş ve bir devre kartına entegre edilmiş. Bu organoidden elde edilen geri beslemeler, yapay zeka algoritmaları tarafından analiz edilerek geniş bir veri havuzu oluşturulmuş ve prototipin sahip olduğu yeteneklere yönelik ortam hazırlanmış.

Yapay zeka teknolojisi artık beyinlere hükmediyor-1

Brainoware olarak adlandırılan bu yenilikçi sistem, nöron tabanlı yapısı sayesinde dikkat çekiyor ve enerji verimliliği odaklı tasarımıyla da öne çıkıyor. Diğer yapay zeka modellerine kıyasla son derece karmaşık problemleri çözme konusunda önde olan bu sistem, geleceğin teknolojisinin yansıması olarak görülüyor.

Editör: Yağmur Sezgin