Oy kullanmama cezası var mı, uygulanacak mı? 2024 Oy kullanmama cezası ne kadar, kaç TL? Oy kullanmama cezası var mı, uygulanacak mı? 2024 Oy kullanmama cezası ne kadar, kaç TL?
Adım adım 14 Mayıs seçim günü rehberi! Türkiye, yaklaşık bir hafta sonra, yeni cumhurbaşkanı ve parlamento üyelerinin seçimlerine ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, adaylar Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan olacak. Milletvekili Genel Seçiminde ise 24 siyasi parti ve 151 bağımsız aday, Türkiye genelinde seçimlere katılacak. Türkiye'nin güncel rakamlara göre 973 ilçesinde ve 1094 ilçe seçim kurulunda, toplamda 191 bin 884 sandık kurulacak. Yurt içinde ve dışında toplamda 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. Bu seçimde 4 milyon 904 bin 672 kişi ilk kez oy kullanacak. Ayrıca, cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olan 53 bin 172 kişi de oy kullanma hakkına sahip olacak.

ADIM ADIM 14 MAYIS SEÇİM GÜNÜ REHBERİ

Seçimler, demokratik bir ülkede insanların siyasi tercihlerini ifade etmek için kullandıkları en önemli haklardan biridir. Ancak seçimlerin dürüst ve adil bir şekilde yapılabilmesi için, seçmenlerin oy kullanma sürecine dair kuralları bilmeleri gerekmektedir. Seçmenlerin öncelikle nerede oy kullanacaklarını öğrenmeleri gerekmektedir. Bu bilgiler seçmen bilgi kağıdıyla birlikte verilir. Ancak bu kağıt elinize ulaşmadıysa, Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesi, e-Devlet kapısı veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağınız yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz. Seçim günü saat 08.00 ile 17.00 arasında sandık başına gitmelisiniz. Ancak saat 17.00'ye kadar sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacaklar. Oy kullanmak için, üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu, resimli ve resmi nitelikteki bir belge ile sandık kurulu görevlisine başvurmanız gerekmektedir. Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene verecektir. Oy verme işlemi sırasında cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlar kullanılamaz. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılmalıdır. Oy pusulasına sadece mühür dışında işaret konulamaz. Oyunuzun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması veya işaret konulmaması gerekmektedir. Ayrıca birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa konulması ve zarfa pusulalar dışında bir şey konulmaması önemlidir. Seçmenler, birleşik oy pusulasında tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmadan "TERCİH" veya "EVET" mührü basacaklar. Gündeme ilişkin güncel Haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim