Balık yağı nedir nasıl kullanılır? Balık yağının faydaları nelerdir? Balık yağı kimlerde kullanılır? Günümüzde yaşam tarzı değişiklikleri ve sağlıklı beslenme zorlukları, gıda takviyelerinin kullanımını artırmıştır. Bu takviyeler arasında yaygın olarak kullanılanlardan biri balık yağıdır. Balık yağı genellikle uskumru, ton balığı ve ringa balığı gibi yağlı ve soğuk su balıklarından elde edilir. Balık yağı sıvı veya tablet formunda bulunur ve vücut tarafından üretilemeyen bir besin maddesidir. Balık yağının bir dizi faydası vardır, bu faydalardan bazıları yüksek tansiyonu düşürme ve karaciğer yağlarını azaltma gibi etkiler içerir.

BALIK YAĞI NEDİR NASIL KULLANILIR?

Deniz ürünlerinden elde edilen yağın kapsül veya şurup haline getirilerek kullanılması, günümüzde "balık yağı" olarak adlandırılmaktadır. Balık yağı, içeriğindeki yüksek Omega 3 yağ asitleri sayesinde direkt olarak Omega 3 takviyesi olarak tüketilmektedir.

Balık yağı, vücudun üretemediği ve gıdalarla alınması gereken Omega 3 yağ asitlerince zengindir. Balık yağının beyin gelişimine, kalp ve damar sağlığına olumlu katkılarda bulunduğu, kolesterolü düşürdüğü, kanın pıhtılaşmasını engellediği, enerji sağladığı bilinmektedir. Ayrıca iltihaplı bağırsak, böbrek hastalıkları, ve romatizma tedavilerinde kullanıldığı gibi, yapılan araştırmalara göre kötü huylu hücreleri kontrol ettiği için kanser tedavilerinde de Omega 3 kullanılmaktadır. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirici özelliği ile anti-aging kürlerinde de Omega 3 yer almaktadır.

BALIK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Araştırmalar, dünyada ölüm nedenleri arasında önde gelen kalp hastalıklarının, sık sık balık tüketenlerde daha az sıklıkla meydana geldiğini göstermektedir. Balık yağı, kalp hastalıkları için risk faktörlerini azalttığı görülen çoklu yollarla fayda sağlar. İşte balık yağının kalp sağlığına faydaları:

  • HDL kolesterolünü (iyi kolesterol) yükseltir ve trigliserit seviyelerini yüzde 15-30 oranında düşürebilir.
  • Damar tıkanıklığı oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir.
  • Yüksek tansiyonu olan kişilerde, düşük dozlarda bile tansiyonu düşürmeye katkıda bulunabilir.
  • Balık yağı, inflamatuar hastalıklardan kaynaklanan eklem ağrısı ve sertliğini azaltabilir, özellikle romatoid artrit gibi rahatsızlıklarda etkili olabilir.
  • Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirerek karaciğer yağlanmasını önlemede etkili olabilir.
  • Balık yağı, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi sorunları önlemede yardımcı olabilir.
  • Hamilelik döneminde balık ve balık yağı tüketiminin, çocuklarda astım riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

BALIK YAĞI KİMLERDE KULLANILIR?

Omega 3 takviyesinin gerekliliği, bireyin beslenme alışkanlıklarını değerlendiren bir uzman tarafından belirlenmelidir. Örneğin, haftada 2 veya 3 kez balık tüketen bir kişi için Omega 3 takviyesine, yani balık yağına ihtiyaç olmayabilir.

Çocukların %28'i 'Hikikomori' Sendromuna Maruz Kalıyor Çocukların %28'i 'Hikikomori' Sendromuna Maruz Kalıyor

Bebekler, anne sütü veya hazır mamalar aracılığıyla yeterli Omega 3 alır, bu nedenle doktor tavsiyesi dışında takviye gerekmeyebilir.

Katı gıdalara başlamış çocuklar da yetişkinler gibi balık yağını besinlerle birlikte almalıdır. Ancak dozaj ve miktar, yetişkinlerden farklı olabilir. Bu nedenle balık yağı ürününün kullanım talimatlarına uyulmalı veya bir uzmana başvurulmalıdır.

Editör: Haber Merkezi