DSÖ, elektronik sigaralarla ilgili yeni bir rapor yayımladı. Rapor, elektronik sigaraların tütün kullanımını azaltmada etkili olmadığını belirtiyor. Ayrıca, elektronik sigaraların toplum sağlığına olumsuz etkileri konusunda endişe verici kanıtların bulunduğunu vurguluyor.

Raporda, elektronik sigaraların piyasada bulunmasına ve özellikle gençlere yönelik pazarlanmasına izin verilmesinin ısrarla devam ettiği ifade ediliyor. DSÖ, çocukları ve sigara içmeyenleri korumak amacıyla, aynı zamanda toplum sağlığını tehlikeye atmamak için elektronik sigara kullanımının kontrol altına alınması için acil eylemlere geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

34 ÜLKE ELEKTRONİK SİGARA SATIŞINI YASAKLADI

Raporda, 34 ülkenin elektronik sigara satışını yasakladığı belirtilirken, 88 ülkede bu ürünlerin satışında minimum yaş sınırı olmamasına ve 74 ülkede bu ürünlerle ilgili herhangi bir düzenlemenin bulunmamasına dikkat çekildi. Elektronik sigaraların nikotinli olması durumunda ciddi bağımlılık yapıcı özelliklere sahip olduğu vurgulanırken, bazılarının kansere neden olabileceği ve bazılarının da kalp ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırabileceği belirtildi.

DSÖ'nün faaliyet gösterdiği bölgelerde, 13-15 yaş aralığındaki çocukların yetişkinlere kıyasla elektronik sigara kullanma oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kanada'da 16-19 yaş aralığındaki gençlerde elektronik sigara kullanımının 2017'den 2022'ye kadar iki kat arttığı ve İngiltere'de genç kullanıcı sayısının son üç yılda üç kat arttığı ifade edildi.

ÜLKELERE ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Raporda, elektronik sigara kullanımını engellemek ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için tütün kontrolünde kapsamlı bir yaklaşımın yanı sıra acil önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

DSÖ'den 'Hastalık X' uyarısı DSÖ'den 'Hastalık X' uyarısı

Elektronik sigara satışını yasaklayan ülkelere, bu yasağın uygulanmasını sağlamak için etkili denetim mekanizmaları kurmaları önerildi. Bu ürünlerin satışına izin veren ülkelere ise bu ürünlerin topluma zararlarını azaltmak için güçlü düzenlemeler ve vergilendirme yapmaları çağrısı yapıldı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un raporda yer alan görüşlerine göre, gençlerin erken yaşta elektronik sigaralara yönlendirildiği ve nikotin bağımlılığı riskiyle karşı karşıya kaldıkları belirtildi. Ghebreyesus, ülkelerden özellikle gençleri korumak için sigara kullanımını azaltıcı önlemler alması konusunda çağrıda bulundu

Editör: Yağmur Sezgin