Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi
e-Devlet EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. "EYT'ye ne oldu, Resmi Gazete'de yayınlandı mı?" son dönemin en çok merak edilen konularından biriydi. Yaklaşık 5 milyon vatandaşın beklediği haber geldi. Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

E-DEVLET EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra 'gelir, aylık harçlık talep belgesi düzenleme belgesi' tıklanır. Ardından sayfadaki yeni uygulama sekmesine tıklayın. Tahsis talep türü olarak 'yaşlılık aylığı'nı seçin. SSK'dan emekli maaşı alacakların '4A', Bağkur kapsamına girenlerin '4B' seçeneğini seçmeleri gerekiyor. Seçimi yaptıktan sonra 'uygula' düğmesine tıklayın. Maaş ödemesi yapılacak bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazınız. Diğer iletişim bilgilerini de doldurun. "Aylık maaş alıyor mu?" sorusuna "evet" veya "hayır" yanıtı verin. Son aşamada ise "sonraki" butonu ve ardından "uygula" butonu tıklanarak bilgiler SGK'ya iletilecektir.

EYT BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl olan sigortalılık süresini dolduranlar emekli olabileceklerdir. Emekli olabilmek için işe giriş tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim gün koşulunu tamamlamak gerekiyor. [caption id="attachment_6501" align="alignnone" width="1024"]e-Devlet EYT başvurusu nasıl yapılır? e-Devlet EYT başvurusu nasıl yapılır?[/caption]

EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT yönetmeliği ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olup, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl olan sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor. Düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Tüm partilerimizin olumlu katkısıyla, bu akşam yasalaşmasını ümit ediyoruz" dedi. Milyonlarca vatandaşa emekliliğin yolunu açan EYT yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle hak sahipleri emeklilik başvurusu yapabilecek. İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin çıkmasının ardından başvuru yapılmasıyla birlikte maaş hakkı da kazanılmış olacak.

EYT'DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin faydalanması bekleniyor. Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başvuru süreci başlayacak.

Editör: TE Bilisim