Fatih Karahan kimdir, aslen nereli? Fatih Karahan kariyeri ve hayatı nasıl? Fatih Karahan kimdir, aslen nereli? Fatih Karahan kariyeri ve hayatı nasıl?
Kemal Derviş kimdir neden öldü hastalığı neydi? Eski Devlet Bakanı ve ekonomist Kemal Derviş'in 74 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı. Derviş son dönemde Parkinson hastalığı ile mücadele ediyordu ve uzun süredir ABD'de tedavi görüyordu. Türkiye'nin en önemli ekonomistlerinden biri olan Derviş, 2001 yılında Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin ardından ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev almıştı. Derviş, Türkiye'nin IMF ile yaptığı anlaşmalar ve ekonomik reformlar konusunda da önemli bir rol oynamıştı.

KEMAL DERVİŞ KİMDİR NEDEN ÖLDÜ HASTALIĞI NEYDİ?

Kemal Derviş, İstanbul'da 10 Ocak 1949 tarihinde doğdu ve çocukluğu Büyükada'da geçti. Eğitim hayatına Büyükada İlkokulu'nda başlayan Derviş, orta öğrenimini Paris ve Cenevre'de tamamladı. Lisans ve lisansüstü eğitimini 1969 yılında London School of Economics and Political Science'da tamamladı. Daha sonra ABD'de Princeton Üniversitesi'nde doktoraya başladı ve 1973 yılında doktorasını tamamladı. Türkiye'ye dönen Kemal Derviş, önce Hacettepe'de, ardından ODTÜ İktisat Bölümü'nde hocalık yaptı. 1973-1976 yılları arasında Başbakan Bülent Ecevit'in hem ekonomi hem de uluslararası ilişkiler danışmanı olarak görev aldı. Ancak şiddet olaylarının artması nedeniyle Türkiye'yi terk ederek yurt dışına yerleşti. 1978 yılında Dünya Bankası'nın araştırma bölümünde çalışmaya başlayan Derviş, 1982 yılında Global Endüstri Bölümü Stratejileri ve Politikası Dairesi Başkanlığı'na getirildi ve bu görevde 1986 yılına kadar kaldı. Daha sonra Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ekonomi Uzmanları Başkanlığı'nı yürüttü. Ünlülerin yaşamları ve merak konusu olanların kimdir sorusunun yanıtı öğrenmek için Haber sayfamızı takip edebilirsiniz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın önerisiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı’na seçilmesiyle Türkiye’den yine ayrılma kararı aldı. 9 Mayıs 2005 yılında milletvekilliğinden istifa etti, 15 Ağustos 2005’te dört yıl sürecek görevine başladı. 2009 yılında bu görevi Yeni Zelenda’nın eski Başbakanı Helen Clark’a devretti. Kemal Derviş, Türk ekonomist ve siyasetçi, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı yapmıştır. Orta ve Doğu Avrupa'nın pazar ekonomisine geçişine katkı sağlamış ve Bosna Hersek'in yeniden imarı programını yönetmiştir. Derviş, Türkiye'de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevi yapmış, ardından CHP rozeti takarak İstanbul 1. bölge milletvekili seçilmiştir. Daha sonra Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevini yürütmek üzere Türkiye'den ayrılmıştır. Derviş, ABD'de iki evlilik yapmıştır ve 8 Mayıs 2023'te 74 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Editör: TE Bilisim