ODTÜ tsunami ön raporunu açıkladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) hazırladığı ön rapora göre, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, Gazimağusa'da 17 santimetre, Arsuz ve Erdemli'de 14 santimetre, Girne'de 10 santimetre büyüklüğünde küçük genlikli tsunamiye neden oldu. . ODTÜ öncülüğünde, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Atina Akademisi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi'nin desteğiyle hazırlanan "Doğu Akdeniz'de İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları ve Tsunami Değerlendirmeleri" ön rapor sonuçları açıklandı. Raporda, merkez üssü deniz kıyısından yaklaşık 90 kilometre içeride olmasına ve fayın doğrultu atılımlı karakteristik göstermesine rağmen 7,7 büyüklüğündeki depremin, Hatay'ın Arsuz ve Mersin'in Erdemli ilçeleri ile KKTC'nin Gazimağusa ve Girne kentlerinin sahillerinde küçük genlikli tsunami olayına neden olduğu belirtildi. [caption id="attachment_6101" align="alignnone" width="1024"]ODTÜ tsunami ön raporunu açıkladı ODTÜ tsunami ön raporunu açıkladı[/caption]

"YÜKSEK DALGA 14 SANTİMETRE"

Dikkatli incelemenin ardından dalga cephesinin Hatay'ın Arsuz ilçesine 25 dakikada ulaştığı belirlendi ve 33 dakikada maksimum dalga yüksekliği 14 santimetre olarak kaydedildi. Gazimağusa istasyonunda 17 santimetrelik en yüksek dalga 65. dakikada kaydedildi. Erdemli istasyonunda 14 santimetrelik en yüksek dalga 48. dakikada kaydedildi. Son olarak Girne istasyonunda 10 santimetreyi bulan en yüksek dalga da 48. dakikada kaydedildi. Raporda, 6 Şubat 2023 depremi nedeniyle Doğu Akdeniz'de meydana gelen küçük çaplı tsunami olayının bilimsel olarak araştırılması ve oluşum mekanizmasının belirlenmesi, olası tsunaminin oluşum mekanizmalarının anlaşılması ve hazırlıklı olunması açısından önem taşıyor. gelecekte bölgede meydana gelebilecek olaylar. Bu olay, arazinin merkez üssünde doğrultu atımlı fay kırılması sonrasında meydana gelen tsunami nedeniyle inceleme yapılmasını gerektirdi ve erken uyarı sisteminin bölgedeki verimli çalışmasının test edilmesine olanak sağladı.

UNESCO'nun Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi eski Başkanı, raporu hazırlayan ekibe başkanlık etti. Rapor sonuçları, Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Kıyı ve Deniz Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner değerlendirdi.

Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi Heyelan soruşturmasında 6 kişiye tutuklama talebi
Yalçıner, raporda gösterilen noktaların gelgit ölçer denilen cihazların kıyıdaki su yüzeyini ölçtüğü yerler olduğunu belirtti. Deprem sonrası denizde herhangi bir hareket olursa bu cihazların bunu tespit edebildiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim