Erdoğan’dan Mısır’a 12 yıl sonra ilk ziyaret Erdoğan’dan Mısır’a 12 yıl sonra ilk ziyaret

Bu yılki enflasyon oranı dikkate alınarak belirlenen özel okul ücretlerine uygulanacak tavan zam oranı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyatları yüzde 53.86, yurt içi üretici fiyatları yüzde 49.93 arttı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan son düzenlemeyle, "(Bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE + bir önceki yılın ortalama TÜFE) / 2] + 5" oranından fazla zam yapılamayacağı belirtiliyor. Bu doğrultuda, özel okullarda uygulanacak tavan zam oranı yüzde 56.89'u aşamayacak.

ÖZEL OKULLARA YÜZDE KAÇ ZAM GELDİ?

Bazı okullar, erken kayıt dönemlerinde yüzde 56.89'luk oranla kayıtlara başlarken, bazıları bu oranı aşarak yüzde 100'e kadar zam uygulayabiliyor. Veliler, yüksek zam oranlarını eleştirirken, okullar ise öğretmen maaşları başta olmak üzere artan giderleri göz önünde bulundurarak zam oranının yükseltilmesini talep ediyor.

Sınırlama getirilmişti

Zam oranı, yönetmelikle belirlendiği halde, son iki yılda ortaya çıkan oranın dışında sınırlama getirilmişti.

Robert Kolej 1 milyonu aşabilir

Zam oranı yüzde 56.89 olarak kalsa dahi, ortalama kolejlerin bile ücretleri 200 bin TL'yi aşacak. Örneğin, 150 bin TL'lik ücreti olan bir kolej, 235 bin TL'yi aşacak. Eğitim ücretlerinde her yıl rekoru elinde bulunduran Robert Kolej'in ücreti ise 1 milyona ulaşacak. Geçen yıl 7 gün yatılı peşin eğitim ücreti 631 bin 500 TL olan kolejde, yüzde 56.89 artışla bu yıl ücret 990 bin TL'ye çıkacak. Taksitli ödemelerde ise 1 milyon 62 bin TL'ye ulaşacak. Bu yıl 278 bin 919 TL olan Saint Michel Fransız Lisesi 437 bin TL'ye; Saint-Joseph Fransız Lisesi ise 387 bin TL'den 607 bin TL'ye çıkacak. Üstelik bu ücretlere yemek, servis, kırtasiye, kıyafet gibi masraflar dahil değil.

2024 ÖZEL OKULLARDA ZAM ORANI BELLİ OLDU MU?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okulların bu yıl uygulayacağı zam oranını belirlemek üzere özel okul temsilcileriyle bir araya geldi. Yapılan toplantının ardından Bakan Özer, bu yıl bir değişiklik yapılarak ÜFE yerine TÜFE'nin baz alınacağını açıkladı. Bu karar doğrultusunda, 2023-2024 özel okul zam oranının yüzde 65 olacağını belirtti. Daha önceki yönetmelikte, ara sınıflara uygulanacak zam oranının bir önceki yılın ortalama Yurt İçi ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalamasına artı eksi 5 eklenerek hesaplandığı ifade ediliyordu. Bu formüle göre, bu yıl zam oranının en yüksek yüzde 105 olabileceği düşünülüyordu.

Editör: Yağmur Sezgin