Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 28'inci yasama dönemi 2 Haziran'da başladı ve 7 aylık süre zarfında birçok değişim yaşandı. Meclis aritmetiği üzerinde etkili olan faktörler arasında partilerden ayrılan milletvekilleri, parti değiştirenler ve yeni oluşan bağımsız milletvekilleri bulunuyor.

En çok etkilenen partilerden biri İyi Parti oldu. Döneme 44 milletvekili ile başlayan İyi Parti, 6 milletvekilini kaybetti. Bu kayıplar sonucunda İyi Parti'nin sandalye sayısı 38'e geriledi. Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu AK Parti'ye geçerken, Adnan Beker, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Mehmet Selim Ensarioğlu, Ümit Dikbayır ve Yüksel Arslan bağımsız milletvekili oldu.

CHP'nin sandalye sayısı 129'a geriledi

Meclis'in 28'inci yasama döneminde önemli bir gelişme yaşandı. Saadet Partisi, dönem başında Gelecek Partisi ile birleşerek 20 milletvekili ile grup kurmuştu. Ancak, Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in genel kurulda yaptığı konuşma sırasında fenalaşıp hayatını kaybetmesi, partiyi sarsarak vekil sayısını 19'a düşürdü. Bu durum, grubun dağılma tehlikesi yaratmıştı.

Bu noktada, CHP'nin Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi'ne geçerek vekil sayısını 20'ye tamamladı. Bu hamle ile CHP'nin sandalye sayısı 129'a geriledi. Saadet Partisi'nin vekil sayısının tekrar 20'ye çıkmasıyla grup dağılmaktan kurtuldu.

MHP'den sürpriz hamle: Tokat Belediye Başkanı herkesi şaşırttı! MHP'den sürpriz hamle: Tokat Belediye Başkanı herkesi şaşırttı!

7 ayda 3 kez isim değişti

Meclis'in 28'inci yasama dönemi boyunca önemli değişiklikler yaşandı. Döneme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi altında başlayan 57 milletvekili, daha sonra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) adını aldı. Ancak Yargıtay tarafından uygun görülmeyen HEDEP kısaltması nedeniyle bir kez daha isim değişikliğine gidildi ve DEM Parti adı benimsendi. Bu süreçte partinin ismi 3 kez değişirken, Meclis içindeki sandalye sayısı 263'ten 264'e yükseldi.

Aynı dönemde AK Parti, milletvekili sayısını bir artırarak 264 milletvekili ile döneme devam etti. Milletçi Hareket Partisi'nde ise Saffet Sancaklı'nın istifası sonrasında sandalye sayısı 49'a geriledi. Meclis şu anda 14 siyasi parti, 6 siyasi parti grubu ve 6 bağımsız milletvekili tarafından temsil ediliyor.

Editör: Yağmur Sezgin