Uyuz hastalığı tedavisi nasıl uygulanır, nasıl geçer? Uyuz hastalığı belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Uyuz hastalığı, küçük böceklerin neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Bu böcekler cilde girdiğinde rahatsızlık ve kaşıntıya yol açarlar. Uyuz böceklerinin ciltte görüldüğü durumlarda uyuz hastalığının belirtileri ortaya çıkar ve aynı zamanda bu hastalık bulaşıcıdır. Uyuzla ilgili bilgi sahibi olmak ve uyuzun belirtilerini tanımak önemlidir.

UYUZ HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR, NASIL GEÇER?

Uyuz, ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalıktır, ancak tedavi sürecinde hijyene büyük önem verilmelidir. Uyuz tedavisi için genellikle etkilenen cilt bölgelerine topikal kremler kullanılır, ancak bu kremlerin doktor gözetiminde kullanılması önemlidir. Doktorun önerdiği doz ve sürelerde kullanılmalıdır. Tedavi sırasında kremin etkisiz olduğu durumda ıhlamur losyonu kullanımı faydalı olabilir. Ancak uyuz tedavisi için önerilen bitkisel ürünler (beyaz sirke, aloe vera jeli, çay ağacı yağı, zerdeçal) doktora danışılmadan kullanılmamalıdır, çünkü bu ürünler uyuzu kötüleştirebilir.

Çocukların %28'i 'Hikikomori' Sendromuna Maruz Kalıyor Çocukların %28'i 'Hikikomori' Sendromuna Maruz Kalıyor

UYUZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR, NASIL ANLAŞILIR?

Çocuklarda, uyuz hastalığı kulak arkası, avuç içi, yüz ve ayak tabanlarında şiddetli kaşıntılara neden olabilir. Uyuz akarlarının cilt yüzeyinde açtığı tüneller, gözle görülebilir. Uyuz hastalığı, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek kadar şiddetli olabilir. Kaşıntının neden olduğu tahriş sonucu ciltte farklı enfeksiyonlar da gelişebilir. Uyuz hastalığının başlıca belirtileri şunlar olabilir:

  • Özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı.
  • Cilt yüzeyinde, özellikle de parmak aralarında görülen gri veya beyaz renkte, 1-10 mm uzunluğunda çizgiler.
  • Sıcak banyo sonrası kaşıntının artması.
  • Ciltte yaygın döküntüler, kaşıntılar ve yaraların oluşması.
  • Cilt yüzeyinde inci tanesi şeklinde içi sıvı dolu lezyonlar.
  • Akarların açtığı tünellerin üst kısmında biriken kir ve siyah noktalara benzer oluşumlar.
Editör: Haber Merkezi