Dubai çikolatasına rakip Türkiye’den çıktı! Dubai çikolatasına rakip Türkiye’den çıktı!
Zincir marketler için yeni düzenleme! Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan "Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu"nda, sektörde alıcıların gücünün kötüye kullanılmasının önlenmesi amacıyla bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. Bu çerçevede "Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı"nda yer alması öngörülen hükümlere ilişkin bazı öneriler raporda yer aldı.

ZİNCİR MARKETLER İÇİN YENİ DÜZENLEME!

Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan "Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu"nda belirtilen önerilere göre, perakende sektöründe alıcı gücünün kötüye kullanılmasının önlenmesi için bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu kapsamda, "Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı"nda yer alması gereken hükümler şunlardır:
  • Haksız ticari uygulamalarla ilgili olarak, bozulabilir tarımsal ve gıda ürünlerinde 30 günden fazla ödeme vadeleri ile diğer tarımsal ve gıda ürünlerinde 60 günden fazla ödeme vadelerinin, bozulabilir gıdaların kısa sürede iptal edilmesi durumunda tedarikçilere ödenmesi gereken bedellerin, alıcının tek taraflı sözleşme değişikliklerinin ve kayıp/bozuk mal riskinin tedarikçilere transferinin yasaklanması gerektiği düşünülmektedir.
  • Aynı düzenlemeler çerçevesinde, satılmayan ürünlerin iadesinin, listeleme, raf ve stok bedellerinin tedarikçilere yüklenmemesi, promosyon, pazarlama ve reklam giderlerinin tedarikçiler tarafından karşılanmaması ve bu hususlarda perakendecilerin tedarikçilerden ücret talep etmesinin ancak taraflar arasında bu yönde bir sözleşme bulunması durumunda söz konusu olabileceği düşünülmektedir.
[caption id="attachment_7991" align="alignnone" width="1024"]Zincir marketler için yeni düzenleme! Zincir marketler için yeni düzenleme![/caption] Raporda, haksız ticari uygulamaların önlenmesi amacıyla perakendecilik sektöründe bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesinin gerekliliği vurgulanırken, bu düzenlemelerin takip ve denetimi için bağımsız bir birim oluşturulması talep edildi. Bu birimin, habersiz inceleme yapabilme, bilgi talep edebilme, para cezası tesis edebilme gibi yetkilere sahip olması gerektiği belirtilirken, tesis edilecek para cezalarının caydırıcı nitelikte olması, teşebbüs cirosu üzerinden tesis edilmesi ve tekrarlanan ihlallerde ceza artırımı yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Zincir marketlerin yeni mağaza açılış izinlerinin nüfus kriterine bağlanmasının rekabet karşıtı etkileri olabileceği belirtilirken, bu nedenle söz konusu düzenlemenin hayata geçirilmemesinin daha uygun olacağı ifade edilmiştir. Raporda, zincir mağazaların açılışlarına ilişkin mesafe şartı konusunda şu görüşlere yer verilmiştir: "Perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir mağazaların aynı bölge içerisinde birbirlerine çok yakın mesafelerde açılması, bölgedeki rekabeti olumsuz etkileyebilir ve yeni girişimcilerin pazarda yer edinmelerini zorlaştırabilir. Bu nedenle, belirlenecek bir mesafe çapı içerisinde aynı ekonomik bütünlük içerisinde yer alan zincir mağazaların ikinci bir şube açmalarının yasaklanması ve aynı çap içerisinde bir devralma işlemi yapmalarının engellenmesi düşünülmektedir. Bu tür düzenlemeler, pazardaki rekabeti artırarak tüketicilere daha geniş bir ürün yelpazesi sunulmasını sağlayabilir." Türkiye gündemine ilişkin güncel yeni gelişmeleri Erişim Haber sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim