Fatih Karahan kimdir, aslen nereli? Fatih Karahan kariyeri ve hayatı nasıl? Fatih Karahan kimdir, aslen nereli? Fatih Karahan kariyeri ve hayatı nasıl?

Hizbullah kimdir nedir? Hizbullah ne zaman kuruldu kaç kişi? Lübnan Hizbullah askeri gücü nasıl? Gazze Şeridi'ne İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen saat artıyor. Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında "tarafsız olmadıklarını" ifade etti.

HİZBULLAH KİMDİR NEDİR?

Hizbullah, Lübnan'da hem sivil hem de askeri kanadı bulunan bir Şii siyasi ve askeri parti olarak faaliyet göstermektedir. Özellikle 1982 yılında İsrail'i Güney Lübnan'dan çıkarmak ve ardından İsrail'i yok etmek amacıyla kuruldu. Hizbullah'ın şu anki genel sekreteri Hasan Nasrallah'dır. Hizbullah, siyasi ve askeri mücadele yanı sıra fakir Lübnan halkına yardım etmek amacıyla bir dizi kurum işletmektedir. Bu kurumlar arasında 8 hastane, 24 klinik, 32 okul ve 6 çiftçi için tarım yardım derneği bulunmaktadır. Hizbullah'ın aynı zamanda İran'daki İslam Devrimi'ni Orta Doğu'da yayma amacı da bulunmaktadır. Ancak, ABD, Kanada, İsrail, Avustralya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler Hizbullah'ı terör örgütü olarak ilan etmiştir. Avrupa Birliği Konseyi ise bu konuda kesin bir tutum almayı tercih etmemiştir.

LÜBNAN HİZBULLAH ASKERİ GÜCÜ NASIL?

Hizbullah, askeri gücünü 2006 yılında başlayan ve iki İsrailli askeri kaçırarak diğerlerini öldürdüğü beş haftalık savaş sırasında etkili bir şekilde sergiledi. Bu savaşın sonucunda Lübnan'da çoğu sivil olmak üzere 1,200 kişi hayatını kaybederken, İsrail tarafında ise çoğunluğunu askerler oluşturan 158 kişi öldü. Hizbullah, İsrail'e binlerce roket fırlattı ve bu süreçte askeri kapasitesini artırdı. Bu artışın bir nedeni, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 2012 yılında Suriye'ye Hizbullah'ı konuşlandırmasıydı. Hizbullah, hassas roketleriyle İsrail'in herhangi bir bölgesine saldırabilme yeteneği konusunda övünmektedir. 2021 yılında Hizbullah'ın askeri gücünün 100,000 savaşçıdan oluştuğu açıklanmıştır.

Editör: TE Bilisim