Süleyman Hilmi Tunahan Kimdir?
Süleyman Hilmi TUNAHAN Efendi Hazretleri (KS), 1888 yılında (Hicri:1305) doğmuştur.
Süleyman Hilmi Tunahan (K.S)[/caption]
Süleyman Hilmi Tunahan Efendi (ks) Hazretleri, Fatih sınıfında ve devrinin tanınmış alimlerinden Bafralı Ahmed Hamdi Efendi'nin başlattığı dersleri sürdürmektedir.
Öğrenimi sırasında Fatih'te Hafız Ahmed Paşa Medresesi'nde kaldı. Fatih semtinden Bahr-i Sefîd Çifte Baş Kurşunlu medresesine devam etti. 1913'te Ahmed Hamdi Efendi'nin bütün kurslarını bitirerek birincilik derecesini aldı.
Ekim 1914'te (Teşrinievvel 1330) Dârü'l-Hilâfeti'l-Aliyye Medresesi'ne kaydolarak tahsiline başladı. Birinci ve ikinci sınıfları sınavla geçerek Üçüncü Sınıftan okumaya başladı. 1916'da (Eylül 1332) buradan mezun oldu.
30 Eylül 1916'da Medresetü'l-Mütehassısin'in Tefsir ve Hadis Kürsüsü'ne girerek üç yıl süren ihtisasını (doktorasını) sürdürdü.
1917 yılında Fatih'te Yavuz Sultan Selim Camii'nin bitişiğindeki Abdülhamid-i Evvel Medresesi'nde faaliyet gösteren Mütehassın Medresesi'nin adı "Süleymaniye Medresesi" olarak değiştirilmiştir.
İlk iki yılı başarı ile tamamladıktan sonra, 1918 (1334) senesinde, Şeyhülislâmlık makamının teklifi ve Sultan Mehmed Vahîdüddin Han'ın vasiyeti ile yirmi arkadaşına İstanbul Müderrisliği Ruusu verildi ve dersiam zamanımız tarifiyle Profesör oldu.
Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri, 27 Mayıs 1919'da Süleymaniye (Medresetü'l-Mütehassısin) Medresesinden Tefsir ve Hadis bölümünden birincilikle mezun oldu.
Medresetü'l-Mütehassısin'den mezun olduktan sonra Medresetü'l-Kuzât (Hukuk Fakültesi) giriş sınavını birincilikle kazandı ve bunu büyük bir sevinçle babasına bildirdi. Ancak babasından şu telgrafı aldı:
“Süleyman, evladım; İstanbul’a göndermedim. cehenneme göndermek için yollamadım”
Babası bu telgrafla, Hz. Peygamber Efendimizin (sav)'in (Üç hakimden ikisi cehennemdedir) buyurduğunu haber vermiş ve O’na Sünen-i Tirmizî’de geçen Hadis-i Şerif'i hatırlatmıştır.
Süleyman Hilmi Tunahan Efendi (KS) babasına cevaben verdiği cevapta, "Kadılık mesleğinde hiçbir zaman kadılık yapmayı amaçlamadığını, amacının, devrinin zahiri bütün din ilimleri sahasında kemale ermek olduğunu bildirdi. "
Bunlar da ilginizi çekebilir